Наслідки російських обстрілів житлових кварталів Харкова / фото president.gov.ua

Росія варварськими обстрілами Харкова нібито завдає ударів по "центрах прийняття рішень", тільки не в Києві. Такий підхід ворог вирішив застосувати саме до другого за чисельністю населення міста України, оскільки він є потужним технологічним та військовим центром, а також одним із символів країни.

Таке пояснення регулярним атакам на Харків дав екс-глава Служби зовнішньої розвідки, генерал армії Микола Маломуж в інтерв'ю "Обозревателю".

За його словами, з одного боку РФ хоче посіяти паніку в місті, а з іншого - знищити промисловість і оборонні підприємства. Також ворог все ще сподівається захопити Харків, тому намагається створити умови для цього.

Відео дня

"Таким чином, знищення, залякування, поступове просування до міста Харкова, а при зручній ситуації оточення і захоплення. Оскільки вони бачать, що перспектив захоплення Харкова немає, вони використовують тактику терору. На прикладі цього міста вони показують, що точно так само можуть бити і по інших містах, включаючи столицю України. Разом з тим передбачається, що Харків може стати центром консолідації наших нових сил і засобів, в першу чергу, військових, технологічних, ремонтних, які будуть забезпечувати ремонт техніки і озброєння України", - коментує Маломуж.

Генерал зазначає, що ворог бачить готовність України контрнаступати на південному та харківському напрямках, тому намагається проводити на випередження масову вогневу підготовку шляхом нанесення системних ударів. Тим самим чиниться тиск на жителів Харкова та інших населених пунктів, щоб вони вимагали від влади перемир'я і припинення вогню.

"Саме цій темі присвячений переговорний процес, в першу чергу, неофіційний, Путіним з його партнерами, Ердоганом або партнерами на Заході про готовність України до миру на умовах Росії. Для цього РФ примушує Україну до миру, а Харків - ключове місто в цьому процесі", - переконаний він.

Раніше радник ОПУ Олексій Арестович пояснив, чому обстріли Харкова росіянами неминучі. За його словами, через близьку відстань Харкова до російського кордону між запуском ракет і попаданням по місту проходить дуже мало часу.