БПЛА RQ-4 Global Hawk / UA Air Force

Якщо відкрити будь-який сервіс відстежування польотів, то поблизу України щодня можливо побачити літальний апарат з позивним FORTE, який протягом 18-20 годин баражує, виписуючий вісімки.

Це, абсолютно не ховаючись, на висоті понад 15 км працює найпотужніший розвідувальний дрон у світі - американський RQ-4 Global Hawk, розробка якого обійшлась у 14 млрд доларів.

RQ-4 Global Hawk - можливості

Ще у 90-х роках у США розпочали розробку БПЛА, який здатний вести розвідку у глобальному плані, на рівні із супутниками. Суперництво двох авіагігантів: Lockheed Martin з проектом стелс-дрона та Northrop Grumman завершилось перемогою останнього і запуском у 1998 році у серійне виробництво RQ-4 Global Hawk.

Відео дня

Перемогти йому допомогла більша дальність та універсальність, завдяки потужному оснащенню, яке дозволяє вести оптичну, у видимому та інфрачервоному діапазонах, радіолокаційну та радіотехнічну розвідку.

І одразу потрібно розуміти реальні розміри Global Hawk, розмах крил якого становить 40 метрів. Для розуміння, у пасажирського Boeing 737 - 34 метри.

БПЛА RQ-4 Global Hawk / UA Air Force

Тобто RQ-4 це не маленька "пташка": при максимальному часі у повітрі понад 34 годин він має дальністю польоту у 22,7 тисячі км. Для розуміння цього достатньо для того, щоб з Нью-Йорку долетіти до Києва, повернутися і знову долетіти до Києва.

Також для цього дрона відсутнє поняття дальність керування, він передає дані через супутниковий канал потужністю 50 Мбіт/с, що дає можливість отримувати з нього інформацію у режимі онлайн з будь-якої точки світу. 

При цьому йому немає необхідности навіть наближатися до противника. РЛС з синтезованою апертурою дозволяє йому "бачити" цілі на землі навіть через хмари. Відомо, що у старих версіях дрона, цей радар давав чітку картинку із роздільною здатністю до 1 метра на відстані у 100 км. Що реально може радар на оновленому RQ-4 Global Hawk у версії Block 40 - невідомо.

Також RQ-4 Global Hawk вміє "слухати", точніше вести радіотехнічну розвідку, коли не тільки фіксується та перехоплюється радіовипромінювання ворога, а й встановлюється точні координати випромінювання. Це дозволяє локалізувати штаби, центри зв’язку, командні пункти, викрити позиції протиповітряної оборони тощо. Дальність роботи такої системи фактично становить понад півтисячі кілометрів.  

RQ-4 Global Hawk біля України

США з 2014 року використовують RQ-4 Global Hawk у небі або поряд з Україною. На рівні 2020 року БПЛА в середньому прилітав у небо України від одного до чотирьох разів на місяць.

За кілька місяців до повномасштабного вторгнення РФ, Global Hawk стали проводити моніторинг все частіше. У лютому польоти цих БПЛА стали майже щоденним явищем і проходили разом з іншими, вже пілотованими літаками-розвідниками. Зокрема, 23 лютого Global Hawk провів моніторинг всіх напрямів майбутнього ударів армії РФ, включно із територією Білорусі.

БПЛА RQ-4 Global Hawk / UA Air Force

Після 24 лютого дрони не припинили роботу, зосередившись на моніторингу акваторії Чорного моря та Білорусі. І США не роблять із польотів RQ-4 Global Hawk, щонайменше відносно деяких з них, таємниці. Польоти здійснюються з транспондером, який передає інформацію про координати БПЛА, його швидкість та висоту.

Також треба зазначити, що польоти Global Hawk далеко не дешеве задоволення, одна година його перебування у повітрі коштує близько 18,5 тисяч доларів. І це вже значно менше ніж на самому початку "кар’єри" БПЛА, коли у 2010 році одна година його польоту коштувала понад 40 тисяч доларів. Також відома і орієнтовна вартість RQ-4 Global Hawk, яка становить близько 130 млн долларів.

Характеристики RQ-4 Global Hawk

  • Розмах крил: 39,8 м
  • Довжина: 14,5 м
  • Максимальна злітна вага: 14 628 кг
  • Корисне навантаження :1360 кг
  • Швидкість: 574 км / год
  • Дальність: 22 700 км
  • Автономність: більше 34 годин
  • Стеля: 18 288 метрів
  • Озброєння: ні
  • Тяга: турбовентиляторний двигун Rolls Royce-North American F137-RR - 100 на 7600 фунтів

Вас також можуть зацікавити: