Незабаром Україна отримає ЗРК Patriot від США / фото US Army

Для того, щоб комплекси IRIS-T, NASAMS і Patriot збивали такі ракети як Х-22, вони повинні бути підключені до космічної розвідки, тобто мати доступ до радіолокаційної мережі дальнього виявлення цілей.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов, відповідаючи на відповідне запитання: "Ці комплекси - IRIS-t, NASAMS і Patriot - стають ефективними на таких швидкісних ракетах тільки у тому випадку, якщо вони підключені до космічної розвідки, яка працює в режимі онлайн. Повинна бути радіолокаційна мережа дальнього виявлення плюс супутники на орбіті, які дивляться небо або землю. І як тільки запускається ракета, коли її засікли в момент пуску, у вас є час для реакції її перехопити. Якщо ви цю умову не виконуєте, вам просто фізично не вистачає часу на збиття цієї ракети".

За його словами, ракета Х-22 пролітає 600 кілометрів менше, ніж за 10 хвилин:

Відео дня

"Головна проблема у цьому. Якщо ви пізно засікли цю ракету, то ваша система не встигає зреагувати... Стара іржава калоша, але, на жаль, летить на надзвуковій швидкості, і через пізнє її виявлення ми не можемо її перехопити".

Жданов висловив сподівання, що з отриманням американського ЗРК Patriot Україну підключать до єдиної системи виявлення цілей НАТО:

"І тоді ми будемо мати можливість успішно збивати балістичні ракети. Я так розумію, що зараз ні IRIS-T, ні NASAMS не підключені безпосередньо до цієї системи".

Україна отримає ЗРК Patriot - новини

Нагадаємо, наприкінці 2022 року США оголосили про новий пакет військової допомоги на 1,85 млрд доларів, у тому числі, про передачу ЗРК Patriot і снарядів до нього.

Крім того, на початку 2023 року Німеччина оголосила про постачання Україні близько 40 БМП Marder і ЗРК Patriot.

Тим часом українські військові вже прибули на базу Форт-Сілл в Оклахомі, США, щоб тренуватися на Patriot.