Українським військовим загрожував вогняний штурм супротивника, поділився полковник СБУ / ілюстративне фото REUTERS

У понеділок рано вранці, 21 лютого, на частині Донбасу бойовики мали здійснити вогняний штурм, але він не відбувся.

Атака зі сторони супротивника була запланована з 4 до 6:30 ранку, розповів полковник Служби безпеки України у відставці Олег Старіков в ефірі каналу "Україна 24".

За його словами, відсутність вогняного штурму стала наслідком телефонних переговорів президента Франції Еммануеля Макрона з російським, американським та українським колегою – Володимиром Путіним, Джо Байденом та Володимиром Зеленським.

Відео дня

"…я отримав достовірні дані з передової, про те, що сьогодні очікували вогняний штурм десь з 4 до 6:30, і військам сказали, щоб вони були готові – 50% відпочивало, а 50% несли бойове чергування. Все було тихо на передовій, тому вчорашні домовленості Макрона, переговори Макрона між Путіним, Байденом… Зеленським… розв’язали це питання…", – поділився експерт.

Нагадаємо, Еммануель Макрон поговорив телефоном з Володимиром Путіним, Джо Байденом та Володимиром Зеленським 20 лютого.

Після розмови Макрона з Путіним французька сторона повідомила, що очільники МЗС Франції та Росії зустрінуться найближчими днями й обговорять можливе проведення саміту на найвищому рівні за участі російської й української сторони, а також союзників щодо визначення нового порядку миру та безпеки на території Європи.

Пізніше прес-секретар Білого дому Джен Псакі повідомила, що Байден готовий провести зустріч з Путіним, якщо РФ не вдереться на українську територію.

Загроза повномасштабного вторгнення Росії в Україну та загострення ситуації на Донбасі – що треба знати

РФ восени минулого року стягнула багато сил до українського кордону, і з'явилася інформація про загрозу повномасштабного вторгнення.

20 лютого очільник Міноборони України Олексій Резніков стверджував, що РФ не сформувала ударних угруповань у жодному місці, де її війська оточили українську територію.

17 лютого на Донбасі супротивник загострив ситуацію – на частині Луганщини обстріляв смт Станиця Луганська з важкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.

Внаслідок обстрілу пошкоджено дитсадок, троє працівників отримали контузії.

Ворог, своєю чергою, звинуватив українську сторону у збройних провокаціях. 

Пізніше – 18 лютого у центрі Донецька пролунав вибух, було знищено авто очільника так званої "Народної міліції ДНР" Дениса Сіненкова.

Лідер бойовиків "ДНР" Денис Пушилін стверджував, що це "диверсія" і "підготовка до наступу Києва". Також ворог відзвітував про затримання нібито "українського спецагента"

Ще 18 числа стало відомо, що Пушилін заявив про масову евакуацію жителів захопленої частини Донбасу у Росію. Потім з'явилася інформація, що звернення лідера бойовиків про евакуацію записали ще до загострення ситуації на Донбасі – 16 лютого.

Вас також можуть зацікавити новини: