Польський БПЛА FlyEye / Фото - WB Group

Збройні Сили України активно використовують не тільки вітчизняні дрони, такі, як "Фурія", "Лелека-100" чи PD-2, але і західні БПЛА. Одним з них є польський FlyEye від WB Group, який вже з 2015 року активно використовується в Україні, а у 2017 році прийнятий на озброєння ЗСУ.

Також саме ці дрони був закуплені платформою UNITED24, яка назбирала понад шести мільярдів гривень на дрони. Зокрема повідомлялось про отримання одразу 20 дронів FlyEye у найсучаснішій версії 3.0.

Можливості FlyEye

Перше, що треба знати про FlyEye - це те, що це єдиний польський дрон, який не просто відповідає вимогам НАТО, а рекомендований для прийняття на озброєння. Тобто FlyEye дійсно має, як високу надійність та стійкість до завад, так доведену ефективність використання.

FlyEye, по суті, класичний розвідувальний дрон, в якому головну роль відіграє засіб спостереження за противником. Для цього використовується гіростабілізована платформа з двома камерами - звичайною оптичною та тепловізійною. Це вкрай важливо через те, що оператор може перемикатися між ними вже під час польоту. А це вже дозволяє значно легше знаходити замасковані об’єкти.

Польський дрон доволі мобільний у використанні. Для його запуску немає потреби у використанні додаткових засобів. Пуск здійснюється "з руки", а не з катапульти, а сам дрон та пульт керування розміщується у двох рюкзаках.

Також доволі непогані льотні можливості - час у польоті 2,5 години, що відповідає можливостям українських дронів "Фурія" та "Лелека-100", а максимальна висота польоту - 3,5 км. На такій висоті помітити дрон з розмахом крила 3,6 метра, який до того ж має електричний двигун, вкрай важко. Щодо дальності зв’язку то вона становить 50 км, але може бути збільшена шляхом використання іншого FlyEye у ролі ретранслятора. Також реалізована передача керуванням від одного пульта до іншого вже під час польоту.

Особливості FlyEye

Перша цікава особливість FlyEye у тому, що для навігації він використовує не тільки стандартну супутникову навігацію, а може самостійно продовжувати політ за наземними орієнтирами. Тобто місію можливо продовжувати навіть в умовах, коли ворог активно "глушить" GPS.

Наступна вкрай важлива риса FlyEye у тому, що він вже інтегрований з автоматизованою системою управління артилерією Topaz, яка встановлена на самохідні артилерійські установки Krab. Ці САУ у значній кількості не тільки вже отримані Україною, але і замовлені Збройними Силами.

Система Topaz дозволяє легко створити так званий ударно-розвідувальний контур, коли інформація з дрона щодо цілей автоматично передається до батареї САУ, розподіляється між гарматами та вираховуються рішення для стрільби. Це дозволяє мінімізувати час від виявлення цілі до її знищення, що має важливе значення в умовах контрбатарейної боротьби. 

Більше того, FlyEye входить у комплекс баражуючих боєприпасів Warmate, які також активно застосовуються Збройними Силами України. І саме FlyEye відповідає за виявлення цілей та цілевказання операторам дронів-камікадзе.

Характеристики FlyEye

  • Розмах крила: 3,6 м
  • Злітна вага: 12 кг
  • Максимальна швидкість: до 120 км/год
  • Висота польоту: 3500 м
  • Час польоту: 2,5 + години
  • Радіус дії: 50 км