Противокорабельный комплекс RBS-17 / Forsvarsmakten

Уряд Швеції запропонував,  у рамках чергового пакету допомоги для відсічі російської агресії, передати Україні протикорабельний комплекс RBS-17. У пакет також входять снайперські гвинтівки Barrett M82, а також п'ять тисяч протитанкових гранатометів AT4. Але саме RBS-17 є для України новим зразком озброєння. 

Можливості RBS-17

Попри свою класифікацію, як протикорабельний комплекс RBS-17 від Bofors, правильним буде його назвати "протикатерним". Це пов’язано з тим, що в його основі лежить широко розповсюджена ракета "повітря-земля" Hellfire AGM-114C, яку адаптували до запуску з землі.   

Сама ракета Hellfire відрізняється малою вагою, лише близько 50 кг, що напряму впливає на вагу кумулятивної бойової частини у 8 кг, а також дальність польоту - близько 8 км. Тобто знищити з неї бойовий корабель - майже неможливо.

Тому задача RBS-17 - боротьба із десантними катерами противника. Але вражати цілі за допомогою цього комплексу можливо не тільки на воді, він також буде ефективним і проти наземних цілей.

Можливості цієї ракети цілком дозволяють впевнено уражати такі катери, як "Раптор", які використовуються для десантування розвідувально-диверсійних груп. Також можливо зірвати дії десантних катерів типу "Серна", "Дюгонь" та подібних, які призначені для десантування противника у складі рот або кількох одиниць бронетехніки.

Противокорабельный комплекс RBS-17 / Forsvarsmakten

Особливості RBS-17

Через те, що RBS-17 використовує ракету Hellfire AGM-114C, то її наведення здійснюється за відбитим лазерним променем. Це означає, що з моменту пуску один з членів розрахунку має підсвічувати спеціальним приладом ціль і саме від його дій залежить куди саме влучить ракета.

Також цей спосіб наведення обмежує реальну боєздатність комплексу в умовах поганої погоди. До речі, на британській версії Hellfire - Brimstone цей недолік ліквідовано завдяки впровадженню радіолокаційної головки самонаведення, яка ігнорує погодні умови.

Загалом тактика роботи з RBS-17 у шведській армії полягає у створенні засідок на лінії узбережжя. Саме для цього вона зроблена максимально мобільною та потребує мінімум особового складу для використання. А завдяки малому розміру пускових це дозволяє їх легко замаскувати.

Характеристики RBS-17

  • Вага ракети: близько 50 кг.
  • Вага бойової частини: 8 кг
  • Дальність стрільби: до 8 км
  • Швидкість ракети: до 450 м / с