Як Москва намагається обгрунтувати у ЗМІ концентрацію військ на кордонах з Україною / REUTERS

Інформаційна підготовка Москви до стягування військ на кордони з Україною почалась ще 1 лютого. Пропаганда Кремля прагне нав'язати агресивний образ України, яка нібито готується до війни на Донбасі і в Криму.

Читайте такожРадбез Росії заявив про "загрозу терактів" у Криму: звинуватили Україну, ЄС і США

Про це йдеться в матеріалі видання "Тексти", яке проаналізувало контент росЗМІ за останні кілька місяців. 

Відео дня

Зокрема, з 1 лютого кількість дезінформації щодо "загострення" на окупованих територіях зросла. А весною такі матеріали досягли рівня у 10% від загальної кількості публікацій на російських сайтах, орієнтованих на Україну. 

Зазначається, що мейнстримні російські ресурси у зазначений час почали частіше писати про «обстріли», хоча майже не згадували їх раніше. 

Скріншот

Різниця особливо добре помітна, якщо порівняти російські сайти (мейнстримні й орієнтовані на українську тематику) та провідні українські інтернет-ресурси. На українських сайтах постійно присутня тема обстрілів (йдеться про те, що стріляють російські гібридні війська), і вона завжди доволі суттєва. 

Російські сайти почали згадувати обстріли з боку ЗСУ у лютому 2021 року. А вже на початку березня інтернет-ресурси російських гібридних військ на Донбасі оповістили, що останні відкриватимуть вогонь першими. Хоча вони, за твердженнями МО України та українських ЗМІ, це робили й раніше.

Якщо аналізувати зміст дезінформаційних публікацій, то в лютому російські сайти зазвичай просто звинувачували ЗСУ в обстрілах. А вже у березні почали з’являтися згадки про «наступ» України. У більшості публікацій Україну звинувачують у намірах реалізувати «силовий сценарій». І не тільки в донбаському напрямку, а й в кримському.

Журналісти дійшли до висновку, що спочатку аудиторія “підігрівалася” більш інтенсивними, ніж зазвичай, повідомленнями про начебто обстріли з боку ЗСУ, а потім пропаганда почала підвищувати градус напруги. 

Описуючи спроби України повернути Крим, російські мейнстримні сайти, з одного боку, висміюють будь-які дипломатичні та несилові спроби та рішення, а з іншого - постійно натякають, що "український наступ" буде означати зіткнення з армією РФ та отримання нагоди "прокласти сухопутний шлях в Крим".

Наголошується, що  ніхто з вагомих українських політиків чи чиновників не згадував про можливість наступу на окуповані території. Натомість, риторика Києва залишається миролюбною. 

Читайте такожДоба на фронті: окупанти вбили одного бійця і трьох поранили

Тим часом дезінформатори пишуть про можливий розвиток подій так: «подавление военной и командной инфраструктуры украинской армии с нанесением ударов по улице Банковой (Офис президента), узлам связи, аэродромам, железнодорожным развязкам и крупным промышленным предприятиям». Тобто про військові удари по густонаселених районах України, зокрема столиці.

У публікаціях щодо України згадуються різноманітні агрументи: заява Байдена про "Путіна-вбивцю", санкції проти Медведчука, досвід Азербайджану у Нагірному Карабасі. Окрім публікацій, безпосередньо пов’язаних з воєнною загрозою, в період із лютого до сьогодні зросла кількість матеріалів, де згадують «Північний потік-2». Усе це під тим чи іншим приводом застосовується як аргумент для підсилення військ на кордонах. 

Наголошується, що керівництво України відкидає можливість військової операції на Донбасі чи у Криму, тож пропаганді РФ доводиться шукати екзотичні "пояснення" для ескалації.

Стягування Росією військ до кордону з Україною

  • 30 березня Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ зосередила вздовж кордону України і на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп і під виглядом підготовки до навчань планує ще стягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці нашої держави.
  • За даними ЗСУ, окупанти на Донбасі підсилюють передові підрозділи розвідувальними групами і снайперськими парами, проводять тренування особового складу із задіянням інструкторів Збройних сил РФ. Також російсько-окупаційні війська тримають у готовності до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема, у населених пунктах на окупованій території України.
  • 31 Березня The New York Times повідомила, що Росія стягує чотири тисячі військових до кордону з Україною.
  • Командування збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня після відновлення бойових дій між російськими бойовиками і українськими військовими в Донецькій області на сході України.
  • США затребували від Росії пояснень через стягування своїх військ до кордону з Україною, а також попередили Росію про реакцію в разі агресії щодо України.
  • 8 квітня Хомчак заявив, що ситуація контролюється, а українські військові готові реагувати на загострення ситуації на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей, так і вздовж усього українсько-російського кордону.
  • У Міноборони РФ сьогодні заявили, що Росія перекинула на свої західні кордони дві армії та три з'єднання ВДВ.
  • Президент США Джозеф Байден провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Він підкреслив непохитну прихильність США суверенітету і територіальної цілісності України і закликав Москву до деескалації напруги.