Росія почала знімати зі зберігання старі танки / фото wikimedia.org

Наразі російські окупанти в Україні використовують танки, в основному зняті з консервації, оскільки наявні на момент вторгнення бронемашини давно всі знищені. Про це заявив військовий експерт Олександр Коваленко.

Він зазначив, що на 23 лютого минулого року у російської армії на озброєнні було близько 3300 боєздатних танків. За даними українського Генштабу, до теперішнього моменту ворог втратив вже 3258 танків.

Через такі катастрофічні втрати Росія змушена задіяти всі можливості з розконсервації старих танків, які роками і десятиліттями перебували на базах зберігання. Поповнення військ танками йде в основному за рахунок цього джерела.

Відео дня

За даними Коваленка, у даний час Росія має на фронті близько 500 танків. З урахуванням втрат і того факту, що перші зняті з консервації машини були помічені на фронті вже в кінці березня, можна приблизно підрахувати можливості РФ з відшкодування танкових втрат.

Експерт вважає, що на фронт відправляється лише частина розконсервованої техніки. Частина ж залишається в Росії "для поповнення внутрішніх потреб". 

"Тобто, середній показник відновлення зараз може перевищувати 100 танків на місяць, що цілком компенсує втрати в зоні БД", – заявив Коваленко.

За даними експерта, зараз на зберіганні в Росії є близько 2 тисяч танків, які придатні для подальшого використання. Однак багатьом з цих машин буде потрібне тривале і складне відновлення перш, ніж вони дійсно зможуть потрапити на фронт. Тому Коваленко не вірить, що РФ зможе зробити розконсервацію переломним фактором у війні.

"Але цікаво ось що. Зараз РОВ несуть в Україні середньозважені втрати, які впритул заповнюються нинішнім рівнем розконсервації. Але варто підвищитися інтенсивності бойових дій і... потенціал компенсації втрат себе вичерпує", - резюмує Коваленко.

Втрати окупантів в Україні

З початку повномасштабного вторгнення Росія втратила в Україні вже понад 135 тисяч солдатів. Також ЗСУ знищили понад 3200 танків, 2200 артилерійських систем, майже 6500 бойових броньованих машин, сукупно близько 600 літаків і вертольотів.

Особливо важкі втрати останнім часом російські окупанти зазнали у боях за Бахмут і Вугледар. При цьому ворогу не вдалося домогтися значимого просування.

За даними Генштабу ЗСУ, в окупованому Токмаку Запорізької області росіяни облаштували мобільний крематорій для приховування власних втрат на фронті.

Вас також можуть зацікавити новини: