Зубов вважає, що напад на Україну зруйнує режими Путіна і Лукашенка / фото REUTERS

Новий напад на Україну загрожує президенту РФ Володимиру Путіну падінням його режиму. Згодом так само впаде режим Олександра Лукашенка в Білорусі.

Таку думку висловив російський історик і політолог Андрій Зубов, пише НВ.

"Ці необільшовицькі агресивні сили потонуть у поліських болотах і будуть розвіяні в степах Приазов'я. Результат війни очевидний. А чи очевидний він для Кремля? Думаю, що так", - вважає історик.

Відео дня

За його словами, війни не буде, а погрози Путіна і криза з мігрантами - це спроба відновити свою репутацію "сильного і небезпечного гравця", з яким потрібно домовлятися.

Читайте такожНе лише агресор: розвідник запропонував дати Росії новий статус в Україні"Війна угробить путінський режим, а ось переговори з Байденом, Джонсоном та іншими видатними лідерами демократичного світу - зміцнять його. Цього Кремль і прагне", - зазначає Зубов.

Експерт припускає, що тепер Захід буде говорити з Путіним і Лукашенком виключно з позиції сили. Зокрема, вводити санкції, зміцнювати обороноздатність України, підтримувати прифронтових членів НАТО - країни Прибалтики.

"Тож війни не буде, але готуватися до неї треба. Тому що якщо до війни не готуватися, вона точно почнеться, як в 2014-му", - резюмував він.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.