У ГУР розповіли про долю тих росіян, які самі здалися в полон / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Серед росіян, які добровільно перейшли на бік України, частина відмовилась від російського паспорта і вирішила зачищати звільнені від окупантів українські території.

Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі інформаційного телемарафону Єдиних новин.  Зокрема, Юсова запитали про долю тих російських військових, які перейшли на українську сторону, і те, як вони демонструють зараз свою лояльність по відношенню до України.

"Ті, хто добровільно перейшли на бік України – це вільні громадяни. Які зробили добровільний вибір абсолютно вільної людини. Сьогодні частина таких росіян, які вже колишні росіяни, які відмовились від російського паспорта, воюють в складі підрозділів, які разом з силами безпеки і оборони України зачищають нашу землю від російських загарбників. І серед них так само є загиблі. Які загинули, в тому числі, за незалежність і свободу України. Вони демонструють (лояльність – УНІАН) щоденно і часто ціною свого життя і здоров’я", - зазначив Юсов.

Відео дня

Він також нагадав, що діє проект "Хочу жить", який допомагає російським військовим здатися добровільно в полон.

"Якщо говорити про тих, хто добровільно здався в полон, то це люди, які знаходяться під захистом женевських конвенцій, міжнародного гуманітарного права і  України як демократичної, правової держави. Та частина з них, які виявили бажання бути обміняними -  частина вже повернулась додому. Хто не бажає цього робити, той знаходиться на території України. Проект "Хочу жить" справді працює, справді ефективний. Тому ті, хто нас зараз почує з російських окупанітв і вагається, - не вагайтесь, хороший проект, "треба брати", - сказав представник української розвідки.

Він зазначив, що при обміні Україна зі свого боку не надає інформації про обставини захоплення в полон.

Найбільш відомі спецоперації ГУР "Синиця" та "Бариня"

У вересні Головне управління розвідки Міноборони інформувало про успішне проведення спецоперації "Бариня", коли завербований російський військовий вивів у полон три групи окупантів. Юсов інформував, що лейтенант, кадровий військовий РФ Данило Алфьоров з червня 2023 року активно співпрацював з Силами безпеки і оборони України, Головним управлінням розвідки. Він переконав і добровільно перевів 11 військовослужбовців РФ у полон кількома партіями. Коли була загроза життю Алфьорова, Україна провела спецоперацію з його контрольованого виведення на українську територію.

Перед тим українська військова розвідка успішно провела спецоперацію під кодовою назвою "Синиця". В ході неї був завербований російський пілот Максим Кузьмінов, він пригнав з Росії вертоліт Мі-8 у Харківську область. Разом з ним на борту були ще два члени екіпажу. 

Вас також можуть зацікавити новини: