Херсон тимчасово окупований / фото REUTERS

У Херсоні та області ситуація напружена, там РФ має намір організувати псевдореферендум зі створення так званої "ХНР".

УНІАН у режимі онлайн розповідає, що відбувається в Херсоні та області сьогодні, 7 травня.

21:24 Подоляк про звільнення Херсона. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не дозволить російським окупантам створити так звану "Херсонську народну республіку". "Не буде жодної ХНР, не буде. Він буде звільнений у повному обсязі та максимально жорстко, якщо це буде потрібно з точки зору кількості, скажімо так, жертв з боку військових РФ.

Відео дня
Що відбувається у Херсоні 7 травня: ситуація в місті та області (онлайн)

21:05 Головні новини за 7 травня Військові РФ продовжують блокувати в'їзд і виїзд з Херсонщини. Місцеві жителі все одно намагаються виїхати з тимчасово окупованої території. Через вибухи у Голій Пристані 25 пошкоджених будинків та один зруйнований. Травми отримали четверо людей. Військові РФ планують повернути Херсонщині герб часів російської імперії. Також вони заявляють про отримання жителями області російського громадянства. У Каховці колишній поліцейський погодився працювати у "народній міліції" військових РФ. Прокуратура оголосила йому про підозру у колабораційній діяльності. У Нововоронцовській територіальній громаді місцева влада намагається забезпечити умови для завершення навчального року в освітніх закладах. Відділ гуманітарних питань працює над тим, щоб учні могли отримати свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту.

20:52 +1 военное преступление орков. В Херсонской области огонь охватил леса возле сел Геройское и Ивановка, но рашисты не позволяют местным жителям тушить пожар. "Сегодня происходит огромная беда в нашей общине и во всей Херсонской области, горят леса непосредственно возле сел Геройское и Ивановка. Очень больно понимать, что российские военные силой запрещают местным жителям тушить пожар. Мне звонят сотни людей и спрашивают, а что делать - сгореть или утопиться?", - глава Чулаковской ТГ Александр Мусиенко.

20:34 Військові Росії захопили будинок Іванівської селищної ради і влаштували обшук у будинку селищного голови Віктора Дебелого - журналіст Олег Батурін.

Що відбувається у Херсоні 7 травня: ситуація в місті та області (онлайн)

20:02 Рашисти на Херсонщині змушують підприємців отримувати "тимчасові дозволи" на роботу, у разі відмови – конфіскація.

Що відбувається у Херсоні 7 травня: ситуація в місті та області (онлайн)

19:54 Вогонь, який охопив ліси на Херсонщині підбирається до сіл Геройське та Іванівка. Поширення вогню загрожує життю людей. Гасити пожежу місцевим жителям заважають військові РФ, - голова Чулаківської ТГ Олександр Мусієнко.

19:49 У Нововоронцовській ТГ місцева влада намагається забезпечити умови для завершення навчального року в освітніх закладах. Відділ гуманітарних питань Нововоронцовської селищної ради працює над тим, щоб учні могли отримати свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту.

18:59 Херсонські волонтери зібрали гроші на закупівлю хліба для Комишанського психо-неврологічного інтернату. Спільними зусиллями небайдужих люлей цю потребу закрили на кілька днів наперед.

17:58 Гола Пристань на Херсонщині стала сьогодні справжньою мішенню для окупантів.

"Звільнили" мирних українців від їхніх будинків.

17:35 Військові РФ продовжують блокувати в'їзд і виїзд з Херсонщини. Місцеві жителі все одно намагаються виїхати з тимчасово окупованої території, - депутат обласної ради Сергій Хлань.

16:25 В окупованій Херсонській області планують повернути герб часів Російської імперії. Про це повідомляє уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова. "Вперед до часів Російської імперії! Загарбники тягнуть захоплені українські території у минуле пришвидшеними темпами. Для "максимальної інтеграції" до складу Росії окупанти планують повернути Херсонській області герб часів перебування регіону у складі Російської імперії"

Що відбувається у Херсоні 7 травня: ситуація в місті та області (онлайн)

16:11 Центр протидії дезінформації при РНБО України спростував інформаційний "вкид" Міноборони Росії про те, що 9 травня СБУ планує провокації із застосуванням хімічної зброї у низці населених пунктів Херсонщини та Дніпропетровщини з подальшим звинуваченням збройних сил РФ.

15:51 На території Олешківської громади вводять комендантську годину з 21:00 8 травня до 06:00 10 травня 2022 року, повідомив міський голова Євген Рищук.

Що відбувається у Херсоні 7 травня: ситуація в місті та області (онлайн)

15:11 СБУ затримала екс-директора Херсонкомунтранссервісу Павла Ткаченка. Його звинувачують у держзраді. На одному з блокпостів на виїзді з Херсонщини співробітники СБУ затримали свого колишнього колегу Павла Ткаченка. Ткаченко – колишній співробітник СБУ. До цього працював у ДСНС. У 2019 р. призначений директором "Херсонкомунтранссервіс". Його звільнив Ігор Колихаєв, коли став мером Херсона. У 2020 році Ткаченко, як і вбитий нещодавно в Херсоні розстріляний Валерій Кулешов, балотувалися до міськради від "Херсонці". Обидва не пройшли. Підозрю Павло Ткаченко отримав за статтею 111 КК "Державна зрада".

Що відбувається у Херсоні 7 травня: ситуація в місті та області (онлайн)

13:49 Військові рф захопили приміщення Дар'ївської сільської ради та Токарівського старостинського округу. Зірвали державні прапори України, зламали замки у службових кабінетах, провели обшук, частково пошкодили комп’ютерну техніку. Працівників на робочі місця не допустили. Також провели обшук в будинку голови сільської ради Івана Коріня - Дар‘ївська сільрада.

13:15 25 мільйонів тонн зерна не можуть бути вивезені з України через блокування портів росією.

Що відбувається у Херсоні 7 травня: ситуація в місті та області (онлайн)

11:44 У Каховці колишній поліцейський погодився працювати у "народній міліції" військових рф – прокуратура оголосила йому про підозру у колабораційній діяльності.

11:26 У Каховці та Новотроїцькому відновив роботу інтернет від Укртелеком.Після усунення пошкодження оптоволоконного кабелю 30 квітня у всій області , зв'язок з'являвся, але вчора знову пропав.Чергове пошкодження кабелю відремонтовано.

10:24 В Херсонській області посилюються заходи із зачищення людей, які становлять загрозу окупаційному режиму - перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

09:14 Херсонську область хочуть повернути до імперських немитих часів. Гаулейтер регіону Кирило Стремоусов має намір повернути герб часів Російської імперії та надати жителям окупованої частини області право на отримання російського громадянства.

Що відбувається у Херсоні 7 травня: ситуація в місті та області (онлайн)

03:04 Минулої доби на Херсонщині та Миколаївщині ворог продовжував ведення бойових дій на зайнятих позиціях. На півдні ЗСУ знищили 21 окупанта та ЗРК "ТОР", який ворог хотів застосувати на Зміїному

Раніше повідомлялося, що окупаційна "адміністрація" тимчасово зайнятої російськими військами частини Херсонської області планує заблокувати місцевим жителям доступ до соцмереж, зокрема Instagram та Facebook.

Вас також можуть зацікавити новини: