Наразі ситуація в регіоні залишається складною / фото 35 обрмп ім. М. Остроградського

Є міста, які Україна не може собі дозволити втратити, серед них є і Липці на Харківщині. Про це пишуть журналісти CNN, які побували на цьому напрямку.

За їхніми словами, вулиці охоплені полум'ям від авіаудару, а за кілька годин до прибуття кореспондентів, по місту було завдано вісім ударів. Але військовослужбовці 13-ї бригади Нацгвардії "Хартія" повинні вистояти, адже "ставки тут величезні". 

"Невпинний наступ росіян має ключову мету: якщо вони візьмуть Липці, то зможуть розмістити артилерію в межах досяжності другого міста України, Харкова, що за 20 хвилин по дорозі", - пояснюють в CNN. 

Відео дня

Командир Олександр розповів, що його бійці одними з перших почали відбивати новий наступ окупантів на Харківську область, який розпочався майже два тижні тому. За його словами, вони воюють з підготовленими професійними солдатами.

"Ми бачимо це по їхньому спорядженню і тактиці. Вони не посилають на штурм кого попало", - додав Олександр. 

Коли його запитали, чи були готові укріплення до неочікуваного російського наступу, він відповів:

"Тут нічого не було підготовлено. Нічого. Просто нічого. Всі позиції будуються руками піхоти".

Також він згадав про те, що донедавна у місті було відносно спокійно. 

"Ще три тижні тому мирні жителі жили тут мирним життям. Перебудова, все було добре. А зараз більшість будинків зруйновані", - зауважив командир.

Своєю чергою командир 92 штурмової бригади Артун розповів, про те, що його бійці використовують новіші польські снаряди, проте зараз військові стріляють лише 10 разів на день, тоді як восени було 100. 

За словами Артуна, безпілотники є великою проблемою.

"У мене є осколки на пам'ять", - розповів він, маючи на увазі залишки російського безпілотника "Ланцет", які досі знаходяться в його руці і животі, і які хірурги не змогли видалити. "Але є певні дії, які можуть врятувати вас від безпілотників".

Завдяки сигналу від частотного сканера військовий зафіксував наближення іншого безпілотника "Орлан", через що Артун перемістився до укриття. 

"Він дивиться в небо і бачить, як БпЛА пролітає над головою. Він командує різношерстим підрозділом, уособлюючи проблеми з кадрами, з якими стикається Україна на третьому році війни. Деякі з них, як і він, поранені піхотинці, яких поставили до гармат далі від фронту. Інші - старші, а один з його команди - перший день в артилерії", - додали журналісти. 

Війна в Україні - останні новини

Як писав УНІАН, на Покровському напрямку українські військові збили черговий російський літак Су-25

"На Покровському напрямку кількість атак зросла до 25. Зокрема, ворог штурмовими групами та технікою намагається вклинитися в наші бойові порядки. Ситуація залишається напруженою - ще триває девʼять бойових зіткнень. За наявною інформацією українські воїни знищили російський штурмовик Су-25", - розповіли у Генштабі.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський заявив, що напрямки основних боїв з російськими окупантами на фронті залишаються незмінними. 

"Це передусім Покровський та інші донецькі напрямки. Також Купʼянський напрямок на Харківщині. Максимум уваги - усьому прикордонню зараз, і не лише у Харківській області, але й також на Сумщині. Завдання для наших підрозділів, загалом для Сил оборони теж незмінне. Ми маємо якнайбільше завдавати втрат окупанту", - зауважив глава держави. 

Вас також можуть зацікавити новини: