Техніка на параді в РФ є легітимною військовою ціллю, зазначив Світан / фото wikimedia.org

У декількох містах Росії скасували паради на 9 травня, проте в Москві він все ж може відбутися. Військовий експерт, льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ Роман Світан заявив, що російська техніка на параді на Червоній площі є легітимною ціллю, по якій можуть завдати удару українські військові. 

В ефірі "24 каналу" Світан наголосив, що механізми для завдання таких ударів в українських військових знайдуться. Російська техніка є легітимною військовою ціллю, яку необхідно знищити, незалежно від того, де вона знаходиться.

"Думаю, у нас вистачить механізмів для виконання такого завдання. Ціллю будуть військові об’єкти, якщо вони вийдуть на Червону площу. Це машини, військова техніка, яка ще за два тижні буде збиратись, рухатись, тренуватися", – зазначив експерт.

Відео дня

Він припускає, що в Москві росіяни точно спробують влаштувати парад, хоча й скасовують ці заходи в інших регіонах. Влада РФ хоче показати росіянам бодай щось.

Крім того, Світан додав, що в Росії також скасували всі святкування до 1 травня. У цей день в РФ відзначають День міжнародної солідарності трудящих.

"Зрозуміло, що 1 травня скасували, бо виходити на демонстрації з лозунгом "мир, труд, май" у Росії – це можна одразу в "кутузку" потрапити. За це ніби "світить" 10-15 років. Весь цей натовп одразу потрапить в поліцію", – резюмував Світан.

Скасування парадів на 9 травня в Росії

Традиційні паради на 9 травня першими в Росії вирішили скасувати в Курську та Бєлгороді. В Курську причиною називають "міркування безпеки". Водночас губернатор Бєлгородської області Гладков каже, що там не хочуть "провокувати противника" скупченням техніки. Також росіяни вирішили відмовитися від параду в тимчасово окупованому Криму.

Російський правозахисник та опозиціонер Марк Фейгін вважає, що масове скасування парадів в Росії може бути повʼязане не скільки з переживаннями за життя громадян, скільки з панічним страхом Путіна за своє. 

Вас також можуть зацікавити новини: