Танк Leopard 2A4 / US Army

У Іспанській пресі з’явилась інформація, що Мадрид може передати Україні одразу до 40 танків Leopard 2A4 німецького виробництва. Такий сценарій цілком можливий, бо не завдасть критичної шкоди обороноздатності іспанської армії.

По-перше, на озброєнні Іспанії знаходиться 219 Leopard 2E - локалізованої версії сучасної модифікації A6, яка має значно кращі характеристики. По-друге, у іспанській армії на базі зберігання 108 Leopard 2A4, тобто передається далеко не всі запаси.

Окрім того ці Leopard 2A4 у 2000-х роках фактично обійшлись Мадриду всього у 16,9 млн євро. Така щедрість з боку Берліна часів Герхарда Шредера пояснюється тим, що тоді ФРН намагалась всіма засобами скоротити оборонні витрати та фактично роздавала за безцінь своє озброєння майже всім охочим.

Можливості Leopard 2A4

Загалом танк Leopard 2 - один з найвідоміших та найпопулярніших танків другої половини XX сторіччя. Він розійшовся тиражем понад 3600 одиниць та у бронетанковому світі є справжньою "іконою". В ньому дійсно вдалось вдало поєднати всі характеристики машини.

Своє коріння танк бере з німецько-американського проекту 60-х років MBT-70, який згодом розділився на дві окремі національні розробки - майбутні Leopard 2 та ще один відомий танк M1 Abrams.

В результаті у німецькій компанії Krauss-Maffei Wegmann вдалось зробити більш ніж революційний за своїми можливостями машину, серійне виробництво якої розпочалось у 1979 році. Зокрема вже тоді були закладені всі чотири головні компоненти ефективності танка на полі бою: вогневі потужності 120-мм гармати, високий рівень захисту, маневреність та досконала система управління вогнем.

І з кожною новою модернізацією машини всі ці чотири параметри лише зростали. Зокрема у версії Leopard 2A4, серійне виробництво якої тривало з 1985 по 1992 рік вже були встановлені тепловізійні приціли від Zeiss, повністю цифрова система управління вогнем, встановлена нова башта з бронею з елементами з вольфраму та титану, а у арсенал додані нові типи боєприпасів.

Зокрема панують твердження, що у лобовій проекції Leopard 2A4 тримає 125-мм підкаліберний боєприпас радянських танків на відстані 1,5 км. А гладкоствольна гармата Rh-120 від Rheinmetall з довжиною ствола 44 калібри, яка встановлена на Leopard 2A4, пробиває до 560 мм танкової броні на відстані 2 км. Водночас декларується, що російський Т-72Б3 має лобову броню на рівні 530 мм.

Leopard 2A4 досить габаритний танк з висотою 2,8 метра / US Army

А щодо дальності знищення цілей, то зазначається, що Leopard 2 здатний вести ефективний вогонь на дальності до 5 км під час руху по бездоріжжю. 

Водночас ходові характеристики машини 55-тонної машини забезпечуються 1500-сильним 12-циліндровим турбованим дізелем, який забезпечує питому потужність на рівні 27.3 к.с./т, що є вкрай високим показником. Для розуміння у Т-72Б3 - 24,6 к.с./т, а у Т-90М "Прорыв" - 23,5 к.с./т.

Це також впливає і на швидкість машини, яка становить до 68 км/год. Також слід зазначити, що танк має реверсний хід на рівні 31 км/год, що має величезне значення в ситуації, коли необхідно відійти з поля бою. Крім того, для повного розвороту на одному місці Leopard 2A4 необхідно всього 10 секунд.

Особливості Leopard 2A4

Все це зробило Leopard 2A4, беззаперечно, у 80-90-х роках одним з найкращих, якщо не найкращим, танком у світі. Зокрема всі моделі Leopard 2 були доведені саме до цієї версії. А вже на її основі йшли всі інші модернізації. Станом на 1994 рік Німеччина мала на озброєнні 2125 Leopard 2A4, ще, орієнтовно, 380 ліцензованих Leopard 2A4 виробила Швейцарія.   

Leopard 2A4 Австрії / US Army

Саме тому Німеччина активно розпродала 1772 одиниць у 14 країн. Що зробило Leopard 2 одним з найпопулярніших танків у світі. Одночасно це зумовило процес постійного оновлення Leopard 2, який мав підняти боєздатність значно меншої кількості машин Бундесвера, а також задовольняти потреби поточних та перспективних клієнтів.

Тому надалі були випущені модернізації A5, в якій значно посилено бронювання та замінено гідравлічний привід обертання башти на електричний. Потім A6, під час якої була встановлена довша та потужніша 120-мм гармата з довжиною 55 калібрів, яка зараз є еталоном. А у версії A7 знову наростили броню та провели додаткову цифровізацію систем.

Leopard 2A6 Бундесверу і т-64 зразка 2017 року / US Army

Тобто технологічний рівень Leopard 2A4 вже дозволяє його ефективне використання на сучасному полі бою, на якому він точно не буде "пасти задніх". Але розкрити весь можливий потенціал машин можливо лише шляхом запровадження пакету модернізації.

Танк Leopard 2A4-характеристики

  • Екіпаж: 4 людини
  • Двигун: турбований дизель 1500 к. с.
  • Гармата: 120 мм, Довжина стовбура 44 калібру
  • Вага бойової: 55 т
  • Максимальна швидкість: 68 км / год
  • Швидкість заднього ходу: до 31 км / год