Росія проводить ротацію генералів на Херсонському напрямку / фото ua.depositphotos.com

На Херсонському напрямку відбулася ротація командувачів угруповання російських окупаційних військ "Дніпро". Олега Макаревича змінив генерал-полковник з українським корінням Михайло Теплинський.

Як зауважив в ефірі телеканалу FREEДОМ військовий оглядач, полковник запасу Владислав Селезньов, Теплинський є командувачем повітряно-десантними військами російської армії. Народився він у Моспиному Донецької області.

"Має українське коріння, і він по праву вважається одним із найбільш притомних і адекватних російських генералів, який знає, як воювати, і як противник – досить небезпечна персона. Ротація відбулася тому, що попередній керівник (за статусом він є керівником академії генерального штабу ЗС РФ) Олег Макаревич із поставленим перед ним завданням не впорався", – пояснив оглядач.

Відео дня

За словами Селезньова, українські оборонці розгорнули доволі потужний плацдарм на лівому березі річки Дніпро. За різними оцінками, йдеться про близько 60 км.

"Противник як не намагався відправити українських морських піхотинців (а саме вони перебувають на цих рубежах, на позиціях) у зворотному напрямку, у нього нічого не виходить. Ефективна організація комунікації між українською артилерією, яка діє з правого берега, та українськими морськими піхотинцями, які діють у межиріччі між Дніпром і річкою Конка на території деяких районів (не деталізуватиму) півдня Херсонської області, дає змогу там досить упевнено реалізовувати всі плани, зокрема й щодо знищення всіх штурмових підрозділів ворожої армії, яка намагається рухатись уперед", – додав він.

Коментуючи зміну генералів, Селезньов зауважив, що призначення Теплинського – це "досить тривожний дзвінок". Така перестановка свідчить про те, що що противник приділяє досить багато уваги цій ділянці фронту.

"Він має дещо обмежені ресурсні можливості, в частині особового складу і бронетехніки, і озброєння. Але, тим не менш, розраховує на те, що стратегічне розуміння ситуації та організаторські здібності Михайла Теплинського дадуть змогу кардинально змінити ситуацію на полі бою. Що буде, я думаю, що ми повинні насамперед орієнтуватися на ресурсні можливості Сил оборони України", – резюмував полковник запасу. 

Війна в Україні: актуальні новини

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Сили оборони мали лише 120 бойових літаків. При цьому тільки третина бортів були придатними для використання. 

Водночас Залужний вважає, що Україні варто розширити категорії громадян, які можуть бути призвані на навчання або мобілізацію. За його словами, чинне законодавство має низку прогалин, які дозволяють громадянам ухилятися від своїх обов'язків.

Крім того, Міноборони підготувало проект реформи військкоматів. Серед іншого, передбачаються зміни в способі обліку військовозобов'язаних, попередньому відборі військових, оповіщенні, призову за мобілізацією тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: