В Україні йде розмінування територій / фото УНІАН (Олександр Синиця)

На сьогодні обстежено та очищено від вибухових пристроїв російських окупантів територію у майже 20 тисяч футбольних полів, що складає 13 тисяч гектарів. 

Про це на брифінгу повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін. 

Він наголосив, що на цей час основні зусилля зосереджено на очищенні від вибухових предметів звільнених територій Київської, Чернігівської, Сумської областей, а також ліквідації наслідків обстрілів у Харківській, Запорізькій та Миколаївській областях. 

Відео дня

"Всього з початку війни вибухотехніками ДСНС знешкоджено понад 75 тисяч боєприпасів, в тому числі близько 2 тисяч авіаційних бомб. Обстежено та очищено територію площею 13 тисяч гектарів, а це для порівняння майже 20 тисяч футбольних полів", - наголосив Єнін.

Він підкреслив, що ворог буквально "засіяв" мінами колись окуповані ним міста. Єнін розповів, що , зокрема, некеровані мінні загородження – гранати на розтяжках залишають після себе окупанти навіть в квартирах та будинках. 

"Вони насамперед несуть смерть саме цивільному населенню. Мирне населення для російських військ – це також ціль і, на превеликий жаль, про жодну гуманність в цьому випадку не йдеться", - зазначив перший заступник голови МВС.

Єнін продемонстрував макети касетних боєприпасів, які знаходять і знешкоджують піротехніки чи не у всіх містах, де велися бойові дії. За його словами, це величезна небезпека саме для цивільного населення, бо кожен хто опиниться в зоні їхнього ураження майже без сумніву загине або зазнає значних травмувань. Він наголосив, що міжнародне гуманітарне право забороняє використовувати цю зброю. 

"Існують дані, що 98% жертв від застосування таких касетних боєприпасів складає саме мирне населення і майже третина з них – діти", - зазначив Єнін.

Він також розповів про протипіхотні міни, які залишають російські окупанти в Україні. За його словами, такі пристрої спеціальною моніторинговою місією були виявлені на Донбасі ще з 2014 року, а тепер ці заборонені міни використовують підчас широкомасштабного вторгнення. 

При цьому Єнін розповів, що, за оцінками експертів, "вартість виявлення та знешкодження відповідних предметів становить від 300 до 1000 доларів, а вартість таких боєприпасів не перевищує декількох десятків доларів".

"Загальна кількість різноманітних мін, касетних елементів та спеціально встановлених вибухових пристроїв становить близько 10% від тих боєприпасів, які ми виявляємо і знешкоджуємо. Знешкоджено 75 тисяч вибухових пристроїв", - підкреслив Єнін.

Також перший заступник голови МВС розповів, що наразі йдеться про залучення міжнародних партнерів до розмінування. При цьому нагадав, що декілька днів тому в Україну прибули рятувальники з Польщі, США та інших країн. 

"І буквально два дні тому під час візиту до США і переговорів, проведених прем’єр міністром України Денисом Шмигалем було досягнуто попередніх домовленостей щодо прибуття в найближчому майбутньому саме піротехнічних бригад із США – йдеться про гуманітарне розмінування", - зазначив він.

Крім того, Єнін повідомив про те, що російські окупанти, грубо порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, обстрілювали рятувальні підрозділи під час виконання завдань за призначенням. За його інформацією, окупантами вбито 33 рятувальники, а 88 – травмовано.

Раніше стало відомо, що Україна є однією з найбільш замінованих країн у світі.

Вас також можуть зацікавити новини: