У Кривому Розі відкрили перший в Україні пам'ятник загиблим в Іловайському котлі.

Відео дня

На заході були присутні рідні загиблих в Іловайську в серпні 2014 року. Про це повідомляє ТСН.

"Відчуваю горе. Горе, бо не зміг усіх повернути матерям, дружинам і дітям. Бо коли йшли, обіцяв, що всіх поверну. Ніхто не думав, що буде застосовуватися артилерія, "Гради", "Урагани", не кажучи про мінометні міни. Найстрашніше було, коли працював по батальйону"Ураган". З шести ракет розкрилися дві. Бо вони не могли базовий табір атакувати: "Гради" то не долітали, то перелітали. У всіх крутилося життя перед очима від початку і до кінця", - розповідає комбат батальйону "Кривбас" Олександр Мотрій.

У деяких присутніх на церемонії на грудях були пам'ятні значки з написом "Іловайськ 2014".

"... Справа щодо Іловайська має бути передана до суду. Винні повинні бути покарані хоча б для того, щоб більше такого не повторювалося", — додав Мотрій. 

День пам'яті Захисників України: Історія пам'ятної дати

  • 23 серпня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 29 серпня Дня пам'яті Захисників України. Глава держави постановив відзначати цю пам'ятну дату саме 29 серпня, оскільки в цей день шість років тому в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі.

Читайте такожЗеленський у День пам'яті захисників України зробив заяву про "криваві справи" війни на Донбасі (відео)

  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, по якому за домовленістю повинні були виходити українські бійці.
  • Згідно з офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.
  • Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.