Бійцям потрібно показувати повагу, а не співчуття / фото УНІАН, Анатолій Степанов

Бійцям і ветеранам АТО/ООС не можна співчувати, але слід проявляти повагу й розуміння.

Про це розповів військовий психолог і волонтер Андрій Полтавцев, передає 24 канал.

"Їм потрібне внутрішнє розуміння, що їх підтримують, що ними пишаються, що до них проявляють повагу, а не жаль: "Ой, наші хлопчики голі й босі". Вони таке не сприймають, тому що для них те, що вони роблять – подвиг. Вони можуть навіть не назвати це так. Але вони перейшли межу страху: "Ми тут, ми робимо щось, щоб захистити вас. Так за що нам співчувати?". А ось сказати, що вони класні – це потрібно", - пояснив експерт.

Відео дня

Також він перерахував низку питань, які не можна ставити учасникам бойових дій. "А ти вбивав людей?". Навіть мене запитували, коли я повертався із зони бойових дій, деякі мої колеги. Також "Заради чого ти йдеш туди?". А особливо "Навіщо ти туди пашол? Не міг, штолі, аткасить?",- сказав Полтавцев.

Читайте такожВійськові медики з Нідерландів лікуватимуть українських поранених військових

Говорячи про способи подолання посттравматичного стресового розладу (ПТСР), психолог заявив, що подолати його самостійно - неможливо.

"Але ПТСР виникає не більше ніж у 20-25% тих, хто повернувся з війни. Більшість ветеранів повертається з війни без ПТСР", - уточнив він.

Серед симптомів такого розладу він назвав наступні: 

  • поганий сон або безсоння;
  • постійні тривожні думки;
  • загострення хронічних захворювань;
  • роздратування і гнів, флешбеки, нічні кошмари, неможливість, з нашої точки зору, побудувати нові відносини з суспільством.

"А з його точки зору - навколо нього люди, які не розуміють, що "справжнє життя не таким має бути, як ви тут всі живете", - додав психолог.

Вас також можуть зацікавити інші новини: