Наступний рік для України буде фазою оборони / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

На тлі невдалого літнього контрнаступу та проблем із поставками західної зброї Україна змушена перейти до оборони, аби зупинити подальше просування російського агресора. Якщо все складеться добре, Україна зможе знову наступати лише навесні 2025 року. Про це йдеться у статті The Wall Street Journal.

Видання описує вкрай складну геополітичну ситуацію, в якій опинилася Україна. Зараз склалися кілька негативних факторів – невдача літнього контрнаступу, на який були великі сподівання, ймовірна зупинка американської допомоги через внутрішньополітичні чвари в Конгресі США, неспроможність ЄС забезпечити спільними зусиллями достатню військову підтримку України та помітний перехід російської економіки на воєнні рейки.

"Збільшуючи тиск на Україну, Росія не демонструє жодних ознак відмови від своєї первісної військової мети – захоплення країни", – пише WSJ.

Відео дня

Видання звертає увагу на нещодавню заяву Зеленського, який анонсував будівництво оборонних укріплень вздовж фронту. На думку авторів публікації, це є свідченням переходу війни у нову фазу. Якщо на початку повномасштабної війни ЗСУ вдалися до тактики маневреної оборони, то зараз знову повертається тактика окопної війни, яка була на Донбасі після 2014 року.

Також підкреслюється, що в перші тижні російського вторгнення лунали попередження, що війна буде тривалою, але неймовірний успіх ЗСУ восени 2022 року подарував марну надію на швидку перемогу. 

"Тепер ми повинні нагадати собі, що це буде довга війна", – сказав виданню неназваний європейський дипломат.

Якщо Україна та її союзники зможуть подолати поточні труднощі та продовжити постачати військам, західні стратеги вважають найкращим сценарієм, що наступний рік стане роком відновлення української армії. Інша надія полягає в тому, що Росія втратить багато сил у спробах зламати українську оборону. Зрештою це має означати, що навесні 2025 року Україна знову матиме потенціал для наступу – якщо переживе 2024 рік.

Ситуація на фронті – останні новини

Як писав УНІАН, українські війська на передовій відчули наслідки блокування кордону з Польщею. Протести призвели до проблем із постачанням військових вантажів.

Тим часом на Херсонському напрямку російські сили нарощують фортифікаційне обладнання та підтягують резерви. Також ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. На цьому напрямку Сили оборони успішно відбили 30 атак лише за минулу добу.

Вас також можуть зацікавити новини: