Росія провела всього один випробувальний пуск ракети "Сармат" / скріншот

Попри всі загрози Росії, зараз міжконтинентальні балістичні ракети "Сармат" у РФ не здатні виробляти, там можуть будувати хіба що тільки їхні макети.

Як розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, станом на сьогодні ракета "Сармат" здійснила всього один випробувальний політ.

На думку експерта, навряд чи ця ракета здійснить найближчим часом наступні польоти, оскільки в її комплектації велика кількість мікроелектроніки іноземного виробництва, а в умовах санкцій у Росії немає можливості навіть зібрати другу ракету для випробувань.

Відео дня

Проте, як додав Коваленко, всього після одного єдиного випробувального пуску в серпні в РФ підписали державний контракт на виготовлення та постачання ракет "Сармат" у російські війська.

"Очевидно, що Росія квапить події та прагне, як можна швидше передати у війська те, що називається міжконтинентальною балістичною ракетою "Сармат", яка не має аналогів у світі. Але поки у неї виходить тільки соромитися на цій ракеті, демонструючи не тільки свою виробничу безпорадність, але і тотальне нерозсудливість. Адже ракета, яка не пройшла всіх стадій випробувань і яка повинна буде носити ядерну бойову частину, це як бомба з годинниковим механізмом, небезпечна, в першу чергу для своїх творців", – заявив експерт.

Російські ракети "Сармат"

У червні 2022 року у Росії оголосили про плани серійно випускати балістичні ракети "Сармат".

Президент РФ Путін при цьому голосно заявив, що перша балістична ракета "Сармат" стане на бойове чергування до кінця 2022 року.

Тактико-технічні характеристики

  • Тип базування: шахтний
  • Кількість ступенів: 3,
  • Довжина: 35,5 м,
  • Діаметр: 3 м,
  • Стартова маса: 208,1 т,
  • Вага "корисного" навантаження: до 10 т,
  • Кількість боєголовок: до 10 по 0,75 мт,
  • Максимальна дальність: 18000 км

Повідомлялося, що "Сармат" – це міжконтинентальна балістична ракета, яку РФ змушена максимально швидко поставити на озброєння для того, щоб замінити радянські ракети шахтного базування.