Зібрати докази проти росіян може кожен власник смартфону / фото УНІАН, Арсен Петров

Світ створює об’єднану базу даних воєнних злочинів, скоєних росіянами в Україні.

Про це повідомляє ТСН.

Як зазначається, до бази збиратимуться фото і відео-матеріали, а також свідчення очевидців, яких зараз опитують європейські юристи. 

Для того, щоби винні були покарані, а жертви отримали компенсацію, суддям потрібні докази. Зібрати їх може кожен власник смартфону. 

Як повідомляється, для того, щоб відео стало доказом у Міжнародному кримінальному суді, треба дотримуватись деяких вимог.

Зокрема, відео журналіста Романа Сухана вже відібрали для майбутнього позову проти росіян. Тоді, 1 березня, російський снаряд влучив у Київську телевежу. На ролику: лежить загиблий, видно, що це біля телецентру.

За його словами, на відео загальні плани, але не можна знімати такі об’єкти. Втім, саме ракурси, яких журналісти тепер уникають, зробили кадри Романа юридичною зброєю.

Як повідомляється, знімати для суддів потрібно зовсім не так, як для телебачення чи соцмереж. "Люди не зберігають оригінальні відео. Вони їх редагують, накладають певні знаки, є ризик, що такі відео не прийме суд. Зберігати потрібно оригінал", - пояснила юрист Анна Вишнякова.

Як в ідеалі має виглядати зйомка для міжнародного суду: панорама 360 градусів, камера максимально рівно, наїжджаємо на деталі і від'їжджаємо на загальний план, щоб було чітко зрозуміло, де відбуваються події. Знімати можна не лише під час, а й після обстрілів. Бажано проговорювати за кадром, де ви перебуваєте. Втім, не варто ніколи не викладати відео до мережі, а відправляти юристам напряму.

Нагадаємо, Європейський союз, США і Велика Британія створили Консультативну групу щодо злочинів, пов’язаних зі звірствами (Atrocity Crimes Advisory Group, ACA), для координації зусиль із притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах під час масштабної війни Росії проти України.

Вас також можуть зацікавити новини: