У 2014 році через окупантів все змінилося для Донецька, констатував президент / Фото УНІАН, Костянтин Чернігівський

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що російські окупанти принесли до Донецька деградацію і загибель, але вони там тимчасово.

Про це він сказав у відеозверненні.

"Щороку в останні вихідні літа в нашій державі відзначалися два свята, дуже тісно пов'язані: День міста Донецьк і День шахтаря. У 2014 році через окупантів все змінилося для Донецька. А цьогоріч всій Україні не до свят. Але ми не забули і не забудемо про жодне своє місто і про жодну свою людину", - наголосив глава держави.

Відео дня

Він додав, що Донецьк "завжди був один з найбагатших і найсильніших міст України", а шахтарська праця "завжди була однією з найбільш поважних професій".

"Зараз Донбас майже зруйнований російськими ударами, спустошений. Гордий і славний український Донецьк принижений російською окупацією, пограбований", - підкреслив Зеленський.

Президент додав, що Росія принесла до Донецька "найстрашніше - абсолютне ігнорування цінності будь-якого життя, абсолютну неповагу до будь-кого".

"Окупанти принесли деградацію і загибель. І вірять, що вони там назавжди. Але вони - тимчасово. А Україна - повернеться. Обов'язково. Життя повернеться. Гідність людям Донбасу повернеться. Можливість жити повернеться. Можливість жити у безпеці і щасливо. Саме це буде символізувати наш український прапор, коли ми встановимо його в Донецьку, в Горлівці, в Маріуполі, в усіх містах Донбасу, Приазов'я, в усіх районах, які перебувають під російською окупацією, на Харківщині, на Запоріжжі, на Херсонщині. І обов'язково - в Криму", - наголосив Зеленський.

Війна в Україні: актуальні дані

Російські війська зосередилися на захопленні Донбасу. Як повідомляв Генштаб ЗСУ вранці, 28 серпня, ЗСУ зупинили наступ окупантів на Слов'янському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Напередодні стало відомо про перекидання в Україну добровольчих батальйонів третього армійського корпусу. Таким чином, Путін намагатиметься відновити наступ на Донецькому напрямку, де просування противника застопорилось, а частину кинути на південь в очікуванні контрнаступу ЗСУ.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни сумніваються, що нові добровольчі батальйони переламають хід війни і якось суттєво вплинуть на існуючу ситуацію.

Наразі, на думку аналітиків, у Росії немає сил штурмувати українські позиції в Херсонській області – наступальний ресурс РФ "деградував".

З початку повномасштабного вторгнення ЗСУ знищили вже 46 750 окупантів і тисячі одиниць ворожої техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: