Супутник був виведений на орбіту в жовтні 2007 року / фото NASA

Російський супутник "Космос-2430" згорів в атмосфері Землі.

Про те, що він зійшов з орбіти і "припинив своє існування 5 січня 2019 року", свідчить довідка на сайті N2YO.com, який надає в режимі реального часу дані РЛС стеження за супутниками, пише dw.com.

Інтернет-ресурс використовує відомості Space Track, отримані US Space Surveillance Network - американською мережею станцій спостереження за космічним простором, що керується Космічним командуванням ВПС США.

Відео дня

Читайте такожNational Interest: Росії може вилізти боком її першість у створенні гіперзвукових ракет

Літальний апарат "Космос-2430" входив до системи раннього виявлення стартів міжконтинентальних балістичних ракет з континентальної частини США ("Око").

У неділю, 6 січня, Radio New Zealand на своєму сайті повідомило, що в небі над новозеландським островом Північний протягом кількох хвилин можна було спостерігати об'єкт, що яскраво світиться. Як припустив професор Оклендського університету Річард Істер, мова, напевно, йшла про "фрагменти російського військового супутника".

Фотографії об'єкта розміщували і користувачі соцмереж.

"Космос-2430" був виведений на орбіту ракетою-носієм "Молния-М" зі стартового майданчика №16 космодрому Плесецьк в Архангельській області в жовтні 2007 року. Він був прийнятий на управління засобами Головного випробувального центру випробувань і управління космічними засобами імені Германа Тітова.

У командуванні Повітряно-космічних сил РФ підтвердили, що вранці 5 січня супутник був планово зведений з орбіти і згорів над Атлантичним океаном, передає ТАСС.

"Космічний апарат був запущений в 2007 році, а в 2012 році був виведений зі складу орбітального угруповання Російської Федерації", - уточнили у відомстві.

Раніше повідомлялося, що в Росії може повернутися система автоматичного запуску ядерних ракет «Периметр», якій не потрібно, щоб жива людина натиснув червону кнопку».