В ядерному арсеналі Франції налічується 300 ракет / фото Pierre J. / Flickr.com

Військово-повітряні сили Франції провели імітацію місії з ядерного стримування, після того як США та Росія оголосили про плани вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

Про це повідомляє Reuters.

"Ці реальні удари заплановані в системі озброєнь. Вони проводяться через досить регулярні проміжки часу, але залишаються поодинокими, адже справжня ракета запускається без боєголовки", - заявив спікер ВПС Франції, полковник Сиріл Дювів'є.

Відео дня

Місія, яка тривала близько 11 годин, включала в себе дозаправку і перевірку всіх фаз атаки із застосуванням багатоцільового винищувача четвертого покоління Rafale.

Читайте такожРосія розробляє нові типи ракет після виходу з ядерної угоди зі США

Відзначається, що Франція щорічно витрачає близько 3,5 мільярдів євро на підтримку свого ядерного арсеналу, який складається з 300 ракет.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, що заборонені договором. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як сплив термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що відповідь Росії на вихід США з ДРСМД буде дзеркальною, і Москва також призупиняє свою участь у договорі.

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.