США випадково показали свою ядерну доктрину / wikipedia.org

Об’єднаний комітет начальників штабів США ненадовго оприлюднив на офіційному сайті Пентагону офіційну доктрину щодо застосування ядерної зброї. Документ мав назву «Спільна публікація 7-72, ядерні операції». Однак, його дуже швидко видалили із публічного доступу.

«Документ містить несекретний і здебільшого знайомий огляд ядерної стратегії, структури такого роду військ, планування, визначення цілей, командування, контролю і проведення операцій», - пояснив аналітик з Федерації американських вчених Стівен Афтергуд National Interest.

Читайте такожАрмія США візьме на озброєння гіперзвукові ракети і лазерну зброю в 2023 році

Відео дня

«Ядерні сили забезпечують можливості для досягнення національних цілей США. Ядерні сили стримують загрози, підтримуючи сучасні, надійні військові можливості», - йдеться в доктрині США.

В документі також зауважується, що ядерні сили країни повинні бути диверсифіковані, гнучкі, адаптивні, ефективні й «здатними вистояти». Разом з тим, Афтергуд вказав на один пункт доктрини США, яка, на його думку, звучить «в дусі доктора Стрейнджлава» з сатиричного фільму Стенлі Кубрика про веселий початок ядерного апокаліпсиса.

«Застосування ядерної зброї може створити умови для вирішального результату і відновлення стратегічної стабільності. Зокрема, використання ядерної зброї фундаментально змінить масштаби бою і створить умови, які вплинуть на те, як командири здобудуть перевагу в конфлікті», - йдеться в американській ядерній доктрині.

Читайте такожЗ'явилося відео випробувань ядерної ракети в США

Випадкова і короткочасна публікація документа відбулася в той же час, коли стокгольмськийінститут SIPRI представив щорічний звіт про світові ядерні арсенали. Згідно з ним, станом на початок 2019 року у США, Росії й ще семи країн було 13865 ядерних боєголовок. І це певне скорочення. Оскільки ще рік тому загальний арсенал становив 14465 боєголовок.

Це скорочення відбулося здебільшого за рахунок США і Росії, які разом володіють дев’ятьма десятими усіх ядерних арсеналів світу. Вони взяли на себе зобов’язання скоротити свої запаси, відповідно до угоди СНО-III від 2009 року. Втім, цей процес може бути зірваним. Адже термін дії домовленостей спливає у 2021 році. А сторони не демонструють бажання почати переговори про наступний крок до ядерного роззброєння.