У США виробили етику застосування ШІ військовими / фото flickr.com/alansimpsonme

Міністерство оборони США офіційно затвердило низку етичних принципів використання технологій штучного інтелекту.

Як повідомляється в прес-релізі на сайті Пентагону, рекомендації в цій області були вироблені після 15 місяців консультацій з провідними експертами з ШІ та американською громадськістю.

Читайте такожЗаступник голови Пентагону, який був проти скорочення воєнної допомоги для України, подавши у відставку

Відео дня

Наголошується, що затвердження етики застосування ШІ узгоджується зі стратегією Пентагону з легального та етичного застосування систем штучного інтелекту. Нові принципи будуть стосуватися як бойових, так і небойових функцій подібних систем.

Ухвалені Пентагоном принципи охоплюють п'ять ключових напрямів:

Відповідальність. Персонал Міноборони буде зберігати належний рівень розсудливості, залишаючись відповідальним за розробку, розгортання і застосування систем ШІ.

Неупередженість. Міноборони США буде робити кроки для мінімізації небажаних зрушень у можливостях систем штучного інтелекту.

Прозорість. Можливості Пентагону в області ШІ будуть розроблятися і розгортатися таким чином, щоб персонал мав належне розуміння застосовуваних технологій і поточних процесів.

Надійність. Можливості ШІ повинні мають бути однозначними і чітко сформульованими. Безпека та ефективність таких систем буде регулярно тестуватися.

Керованість. Системи ШІ для військових потреб будуть розроблятися для виконання своїх прямих завдань, з можливістю виявляти та уникати небажаних наслідків, а також з можливістю їх відключення.

Минулого року Пентагон описав свою першу стратегію військового застосування ШІ. Зокрема, план передбачає прискорення використання технології в різних військових сферах: від операцій по збору розвідувальної інформації до прогнозування технічних проблем на кораблях і літаках.