Росіяни створили чергового монстра з автовежі та ПТРК / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

На фронті росіяни вдалися до створення чергового "франкенштейна". Цього разу загарбники вирішили об’єднати цивільну автовежу з переносним протитанковим ракетним комплексом, аби збільшити радіус дії протитанкового розрахунку.

Як зазначає видання Defense Express, підняти ПТРК на мобільній вежі, щоб вести вогонь з висоти, сховавшись за деревами – це загалом непогана ідея для свого часу, але сьогодні вона вже застаріла.

Наприклад, подібні технічні рішення відпрацьовувала армія Західної Німеччини під час Холодної війни. Але тоді ситуація на полі бою була зовсім іншою. І навіть тоді йшлося про безекіпажний бойовий модуль, який піднімається на висоту, аби під можливий вогонь ворога потрапляла лише техніка, а не люди.

Крім того варто розуміти причини, чому в ті часи ідея такої протитанкової вежі мала сенс. Тоді для цього комплексу планували використовувати керовані вручну ракети, наведення якими здійснюється за допомогою дроту, що тягнеться за ракетою. Крім того, оператору потрібно було весь час утримувати ціль у прицілі до моменту влучання.

Defense Express зазначає, що сучасні протитанкові ракетні комплекси не потребують дротів, а деякі взагалі не потребують ручного наведення і працюють за принципом "вистрілив та забув". Таким зокрема є знаменитий Javelin та його аналоги.

"А вже реальний досвід бойових дій в Україні показав, що сучасне застосування дронів взагалі ліквідувало поняття "туману війни" й фактор "прозорості поля бою" став домінантним. І те, що масивна конструкція стоїть хоч за деревами, хоч за рельєфом не має величезного значення", – наголошує видання.

Крім того, FPV-дрони, що набули широкого розповсюдження, самі є більш ефективною протитанковою зброєю, аніж ПТРК.

"А єдиним фактором, який грає на безпеку самого переносного ПТРК – це малопомітність та відносна маневровість, яка якраз нівелюється автовежею. Й в результаті, як йдеться у дописі, це й стало причиною доволі короткого існування такого саморобного російського гібрида", – наголошує Defense Express.

Зброя російсько-української війни – останні новини

Як писав УНІАН, радіоелектронна боротьба на фронті в Україні вийшла на небачений в історії рівень, і Росія поки що попереду. Історично Росія приділяла більше уваги системам РЕБ, тому навіть західна зброя вразлива для неї.

Також ми розповідали, що у Повітряних силах заспокоїли людей, стривожених повідомленнями про перевагу Росії у використанні безпілотників. Там запевняють, що безпілотників забагато не буває, але Україна зараз у кращій за Росію позиції в питанні дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: