У США назвали "провальним задумом" пропозицію Путіна про продовження СНО-3 / REUTERS

Вашингтон відхилив пропозицію президента РФ про продовження терміну дії Договору про заходи щодо подальшого скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) мінімум на один рік без додаткових умов.

Про це заявив радник із національної безпеки президента США Роберт О'Браєн, передає DW.

За його словами, це є "провальним задумом" без заморожування ядерних потенціалів обох сторін.

Відео дня

Читайте такожПримусити Росію до переговорів: США мають намір розгорнути ядерну зброю - Politico

О'Браєн підкреслив, що Сполучені Штати пропонували продовжити договір в обмін на заморожування ядерних потенціалів США і РФ на рік.

"Це було б перемогою для обох сторін, і ми вважали, що росіяни готові прийняти цю пропозицію, коли я зустрічався зі своїм колегою в Женеві", - зазначив О'Браєн.

Радник із нацбезпеки також попередив про дорогу гонку озброєнь, якщо Росія не повернеться за стіл переговорів з кращою пропозицією.

"Сполучені Штати серйозно ставляться до контролю над озброєннями, який забезпечить безпеку всього світу. Ми сподіваємося, що Росія перегляне свою позицію до того, як почнеться дорога гонка озброєнь", - заявив він.

Раніше президент Росії Володимир Путін запропонував продовжити як мінімум на один рік без додаткових умов термін дії СНО-3. За словами глави Кремля, "було б надзвичайно сумно, якби договір взагалі припинив існування і не був би заміщений іншим основоположним документом подібного роду".

Читайте такожЯдерна зброя продовжує забезпечувати безпеку США-Трамп

При цьому Путін підкреслив, що готовий обговорювати із США нові системи озброєнь, що з'явилися у Росії, "яких у американської сторони немає".

Договір СНО-3 між США і Росією: що відомо

  • Договір СНО-3 між Росією і Сполученими Штатами, підписаний в 2010 році, набув чинності 5 лютого 2011 року. Він розрахований на 10 років із можливим продовженням за взаємною домовленістю сторін на 5 років. Таким чином, кінець його дії закінчується в лютому 2021 року.
  • Договір передбачає скорочення розгорнутих ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників - до 700 одиниць, а також розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок - до 800 одиниць. Угода зобов'язує Росію і США обмінюватися інформацією про кількість боєголовок і носіїв двічі на рік.
  • 13 жовтня спецпосланець президента США з контролю над озброєннями Маршалл Біллінгслі заявив, що США і Росія досягли принципової згоди про продовження договору. За його словами, у США є дві умови: згода обох країн обмежити або заморозити свої ядерні арсенали, а також додаткові істотні заходи верифікації всіх ядерних зарядів, оскільки Росія "постійно порушує умови договору".
  • Заступник Міністра закордонних справ Росії Сергій Рябко назвав пропозицію США про заморожування тактичних озброєнь РФ в рамках ядерної угоди неприйнятною для Москви, оскільки вона, за словами Рябкова, враховує інтереси лише Вашингтона.