Ізраїль став новим союзником України у війні проти РФ, вважає американський політик / фото Олександр Синиця, УНІАН

Ізраїль змінив свою риторику щодо партнерства з Україною в рамках протистояння російській агресії. Наразі Єрусалим більше схиляється до підтримки Києва, а значить, країни можуть налагодити поставки зброї й навіть домовитися про передачу ПРО "Залізний купол".

Як зазначив американський політик Борис Пінкус під час прямого ефіру, прихильність Ізраїлю підтверджують нещодавні атаки по військових об'єктах Ірану, в числі яких були заводи, що виробляють зброю для РФ. При цьому він упевнений, що такі дії Єрусалим вчинив при непрямій згоді Сполучених Штатів Америки.

"Краще пізно, ніж ніколи. Я думаю, що цей напрямок, взятий на знищення заводів противника, продовжиться (ред. - УНІАН)", - сказав він.

Також Пінкус спрогнозував, що на тлі посилення міжнародної підтримки України в подальшому можуть відбутися "дуже інетерсні події". Він згадав, що нещодавно навіть Південна Корея погодилася підтримати Київ поставками зброї

"Сьогодні вирішальний момент, лютий буде вирішальним. Я сподіваюся, що ми переламаємо хребет цим варварам вже до осені цього року. І світ святкуватиме перемогу України", - зазначив він.

Політик також заінтригував, що Україна від співпраці з Ізраїлем може отримати не тільки ПРО "Залізний купол", але і більш актуальну для своєї оборони зброю. 

"Зараз лунає дуже багато суперечливого щодо "Залізних куполів". Річ у тому, що конструкція "Залізних куполів" не дозволяє бити по літаючих об'єктах на великих висотах. Я думаю, що Ізраїль має інші види озброєння, які ще не оприлюднені. Вони будуть поставлятися. В цьому є необхідність. Я думаю, що Ізраїль зобов'язаний це робити", - сказав він.

Підтримка України з боку Ізраїлю

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну уряд Ізраїлю підтримав Київ гуманітарною та економічною допомогою. Однак давати Україні оборонну або наступаючу зброю країна відмовилася на тлі побоювань зіпсувати відносини з Росією.

Але в останні тижні позиція Ізраїлю з цього приводу змінилася. Спочатку Єрусалим відзначився своїми таємними операціями проти військових цілей в Ірані, хоча офіційно країна не взяла на себе відповідальність за інциденти.

У ніч на 29 явнаря ЗМІ повідомили про декілька вибухів на стратегічних об'єктах Ірану. Як зазначило МЗС Ірану, це була невдала атака на збройові заводи держави з боку трьох невідомих БПЛА. 

На цьому тижні прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що Єрусалим не виключає можливість передачі Україні своєї тактичної системи ПРО "Залізний купол".  Також чиновник підкреслив свою стурбованість зростаючим військовим союзом Росії з Іраном, в рамках якого Москва озброює Тегеран. 

Вас також можуть зацікавити новини: