Швейцарія підтримує Україну у війні проти РФ / фото ua.depositphotos.com

У Швейцарії обговорюють можливість продажу танків зі свого арсеналу за символічну ціну будь-якій з країн, яка погодиться після цього передати танки Україні.

Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих в ефірі Еспресо заявив, що це потужний сигнал.

"Заява швейцарців про те, що вони частково переглянули політику нейтралітету стосовно України у випадку невиправданої агресії проти нашої країни саме через те, що там зрозуміли природу подій. Швейцарія пройшла великий шлях до розуміння. Ми можемо констатувати, що процес постачання боєприпасів для зенітних систем Gepard може бути розблокований", - пояснив експерт.

Відео дня

За його словами, це також дало старт дискусії щодо можливості непрямої передачі озброєнь Україні.

"Зараз там обговорюють питання можливості продажу танків зі свого арсеналу за символічну ціну в один франк будь-якій з країн, яка зголоситься передати свої танки Україні. Напряму передати вони не можуть через особливості законодавства. Обговорюються різноманітні способи. Це свідчить про зрушення у питанні підтримки України. Це може говорити для тих, хто приєднується до коаліції, що немає сумнівів у перемозі України", - зазначив Рябих.

На думку експерта, Швейцарія могла б долучитися й до поставок технологічних речей.

"Там виробляються складові різноманітних систем, які підсилюють їх. Також Швейцарія є потужним виробником окремих видів боєприпасів. Навіть оці символічні процеси є дуже потужними у плані прикладу, щоб інші країни розуміли, що природа цього конфлікту полягає в агресивній політиці Кремля, який свідомо пішов на порушення встановлених міжнародних правил та порядку", - сказав він.

Війна в Україні: позиція Швейцарії

Ця країна дотримується своїх законів про нейтралітет, що закріплено в міжнародному праві, з 1815 року. Попри це, Швейцарія приєдналась до санкції проти РФ. Останній пакет обмежень був схвалений в кінці січня.

Берн неодноразово відхиляв запити інших держав відправити озброєння швейцарського виробництва в Україну. З такими проханнями зверталися Німеччина, Іспанія та Данія.

Як писало Politico, у Швейцарії можуть переглянути політику нейтралітету і закони щодо реекспорту озброєння на тлі війни в Україні. Держава може дозволити партнерам постачати ЗСУ зброю свого виробництва. 

Вас також можуть зацікавити новини: