Олександр Коваленко показав "на пальцях", як в РФ брешуть про нові танки / колаж УНІАН, фото Міноборони РФ, кадр з відео

Всупереч заявам російської пропаганди, виробництво нових танків у Росії сьогодні майже відсутнє. Те, чим в основному займаються російські танкові заводи - це розконсервація і модернізація машин, вироблених в минулі десятиліття, стверджує військовий аналітик Олександр Коваленко у статті для OBOZ.UA.

За його словами, російські реляції про нарощування виробництва танків на 560% – це не більше ніж маніпуляції з формулюваннями. 

Так, довоєнний рекорд з постачання танків в армію РФ був встановлений в 2019 році: 434 танки – порівну Т-72 і Т-80. Причому більшість з них, як зазначає Коваленко, – це модернізовані машини, зняті зі зберігання або взяті з діючих підрозділів. Але в звіти ці танки йшли як "нові". У наступні два роки поставки були ще біднішими – 300 у 2020 році та 170 у 2021-му.

Відео дня

Аналітик підкреслює, що сьогодні практично 90% зусиль російського ВПК припадає на "відновлення" і "модернізацію" старої зброї.

"Виробництво - створення нового продукту з нуля. Тобто, в нашому випадку це танк, який збирається з нуля і повноцінно є новим. До таких можна віднести виробництво танків Т-90, яке в повному циклі все ще збереглося на Уралвагонзаводі, але являє собою скоріше дрібносерійну збірку", - пише Коваленко, уточнюючи, що мова йде про 3-6 машин на місяць.

Підводячи підсумок, аналітик зазначає, що заяви екс-президента РФ Дмитра Медведєва про постачання 1 600 танків в російську армію за підсумками 2023 року цілком відповідають потужностям російського ВПК – але не виробничим, а ремонтним. 

Російська зброя на фронті: останні новини

Як писав УНІАН, оборонна промисловість РФ, ймовірно, не зможе повністю забезпечити технікою і озброєнням нові резерви, попри здатність окупаційної армії підтримувати нинішній темп операцій і зусилля з розширення російської "оборонки".

Також ми розповідали, що в кінці минулого року у росіян почалися великі проблеми з дронам-камікадзе "Ланцет". На думку експертів, українська диверсія на військовому заводі змогла зірвати виробництво цих безпілотників на кілька місяців.

Вас також можуть зацікавити новини: