Для українських військових розробляють нове харчування / mil.gov.ua

У Міністерстві оборони України розробляють нові зразки сухих пайків для військовослужбовців.

Читайте такожНа будівництві військових казарм у Запорізькій області розікрали 5 мільйонів гривень

Як інформує прес-служба відомства, про це повідомив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління супроводження матеріального забезпечення ЗС України Олександр Хмиз.

Відео дня

Він зазначив, що на сьогодні є три варіанти організації харчування військовослужбовців. «Перший — це «гаряче», яке наразі пріоритетне. Другий — забезпечення повноцінним харчуванням з використанням так званої 15-ї норми добового польового набору сухих продуктів у двох варіантах: для польових та для повсякденних умов. І третій —10-та норма, яка використовується, в основному, у військових частинах для окремих завдань», — зазначив офіцер.

За його словами, сухий пайок за 10-ю нормою є дещо застарілим, адже розроблявся ще у 2001 році (на відміну від 15-ої норми, що розроблена в 2016 році). Наразі щодо 10-ї норми перероблено технічну документацію для проведення закупівлі таких пайків, вона включатиме 24 раціони і забезпечуватиме повноцінне харчування військовослужбовців на один прийом їжі.

«Зважаючи на відгуки військовослужбовців, також прийнято рішення пакувати продукти цього набору у «реторт-пакети». Вони дозволяють зберігати страву довше, в різних умовах. Розробка цього сухого пайку вже на завершальній стадії. Сподіваюся, що до кінця цього року буде закуплено контрольну партію в новій «реторт-упаковці», — сказав Хмиз.

Водночас в Міноборони зазначають, що закупівля 10-ї норми сухого пайка не є пріоритетною в наступному році. На сьогодні вони закуповуються до виконання договорів у 2020-му році.

За словами Хмиза, сьогодні є можливість замовити як 15-ту, так і 10-ту норму. Рішення про це приймають командири військових частин залежно від завдань, які постають перед підрозділами. Сухий пайок 15-тої норми здатний забезпечити повноцінне харчування на добу впродовж необмеженого терміну. Натомість сухий пайок 10-ї норми використовується впродовж не більше трьох діб. Своєю чергою, 15-та норма дає можливість забезпечити повноцінне харчування бійців там, де неможливо приготувати гарячу їжу. Ці два пайки взаємодоповнюють харчування в різних умовах.

mil.gov.ua
mil.gov.ua

Представник Міноборони запросив виробників сухих пайків та їх комплектуючих взяти участь у торгах і надати Міністерству оборони та Збройним силам мінімально можливу ціну за максимально високої якості продукту, аби в різних умовах військовослужбовці харчувалися якісною їжею.

Читайте більше новин за темою