У ніч на 2 липня у низці областей України оголошували повітряну тривогу / фото wikimedia.org

Росія перекинула ближче до кордонів України носії Х-22, що може вказувати на підготовку окупантами ударів цими ракетами по півночі України, вважає OSINT-дослідник, військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

У своєму Telegram він зазначив, що після повітряної атаки по Україні в ніч на 2 липня, вже вранці, шість російських Ту-22М3 передислокувалися з аеродрому Моздок на Шайковку - поближче до України.

"Таке переміщення дозволить Ту-22М3 скоротити час підльоту і застосовувати ракети Х-22 по північних і північно-східних областях України. З іншого боку, відносна близькість Шайковки до кордону з Україною пов'язана з низкою екстремальних моментів для російської стратегічної авіації", - вказав Коваленко.

Відео дня

Окремо експерт звернув увагу на те, що вчергове по Україні було здійснено пуск "Калібрами" непарною кількістю, при тому, що всі пускові носії розраховані на парну кількість 4-6-8. "Застосування 3 ракет замість 4, викликає низку питань, економія або нестача БК?" - поцікавився Коваленко.

Атака РФ по Україні 2 липня - головне

У ніч на 2 липня в ряді областей України оголошували повітряну тривогу. Російські окупанти запустили ударні дрони з південного напрямку - це перша атака окупантів на столицю з початку місяця і за останні 12 днів.  

У Повітряних силах пізніше зазначили, що знищені всі повітряні цілі - 8 ударних БпЛА "Shahed-136/131" і 3 крилаті ракети "Калібр". Пуски восьми "Шахедів" здійснювалися з південно-східного напрямку, "Калібрів" - з Чорного моря. Разом з тим, у ході нічної атаки Росії на Київську область є пошкоджені будинки, а також постраждалі серед цивільного населення. 

Вже вранці в деяких областях України була повторно оголошена повітряна тривога у зв'язку з активністю стратегічної авіації країни-агресорки.

Експерт Олександр Коваленко напередодні констатував, що РФ не знизила інтенсивність ракетних ударів порівняно з травнем, але наростила використання Х-22 утричі. Все це вказує на те, що накопиченого БК і внутрішнього виробництва їм поки вистачає для того, щоб тримати темп обстрілів, розпочатий 28 квітня, пояснив він.

За оновленими даними Генштабу, протягом доби противник завдав 1 ракетний та 27 авіаційних ударів, здійснив близько 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. 

Вас також можуть зацікавити новини: