Ілюстрація / REUTERS

Група сенаторів, що представляють Республіканську і Демократичну партії США, внесла законопроєкт, який передбачає щорічне виділення Україні 300 мільйонів доларів на військову допомогу, в тому числі на надання летального озброєння.

Про це повідомляє прес-служба Комітету Сенату США з міжнародних відносин, пише НВ.

Документ вимагає, щоб Білий дім призначив спеціального посланця по Україні в якості представника США на мирних переговорах у нормандському форматі і сприяв діалогу між чорноморськими країнами.

Відео дня

Законопроєкт також закликає держдепартамент створити робочу групу по Україні з відповідними європейськими союзниками.

Читайте такожДерждепартамент США готується ввести санкції проти компаній-інвесторів "Північного потоку-2" – Помпео

Проєкт закону вимагає звіту Міноборони США і Держдепартаменту щодо потреб ЗСУ і плану надання допомоги у сфері безпеки.

Також сенатори пропонують виділяти 4 млн доларів на рік на підготовку українських офіцерів.

Законопроєкт був представлений сенаторами-демократами Бобом Менендесом, Крісом Мерфі і Джин Шахін, а також республіканцями Джеймсом Рішем, Робом Портманом і Джоном Баррассо.

«США є найсильнішим прихильником України, але її потреби в безпеці продовжують зростати під неослабним тиском з боку Москви. Двопартійний закон про партнерство у сфері безпеки в Україні дозволить вирішити ці проблеми шляхом значного збільшення довгострокової допомоги в області безпеки для наших партнерів в Україні, забезпечуючи при цьому відповідальність їх демократичних інститутів. Допомога США в забезпеченні безпеки для народу України — це те, що потрібно. Це допомагає просувати наші цінності і відповідає інтересам національної безпеки Сполучених Штатів. Цей законопроект показує, що наша прихильність безпеки України повинна бути незмінною і захищеною від політики. І я з нетерпінням чекаю можливості заручитися підтримкою цього найважливішого законодавства в Сенаті», — заявив Менендес.

Адміністрація Дональда Трампа позитивно ставиться до збільшення постачання Україні летальних озброєнь в оборонному бюджеті на 2021 фінансовий рік. Таке рішення ухвалили обидві палати Конгресу США. Про це заявив державний секретар США Майкл Помпео під час слухань у комітеті Сенату з питань міжнародних відносин, повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Держдепу.

"Адміністрація справді підтримує збільшення такої допомоги", - зазначив держсекретар у відповідь на запитання сенатора Роба Портмана про позицію уряду щодо збільшення видатків для забезпечення України летальною зброєю.

Глава Держдепартаменту зазначив, що чинна адміністрація випустила Кримську декларацію, забезпечила Україну летальною зброєю, запровадила санкції проти "понад 360 російських суб'єктів".

Помпео також наголосив, що Росія грає дестабілізуючу роль не тільки в Україні, а й у Сирії, де підтримує режим Асада, будує газопроводи у Європі, аби посилити її енергетичну залежність.

"Росія - це авторитарна дестабілізуюча сила, яка діє в Україні, Лівії, Сирії та всередині західних демократій. Наша адміністрація докладає зусиль, аби захистити наші інтереси та наших друзів", - зазначив він.

Нагадаємо, 11 червня Конгрес США затвердив пакет військової допомоги для України на 2020 рік на загальну суму в $250 млн.

Пакет допомоги затверджено в межах програми Ініціатива допомоги для посилення безпеки України.

8 липня у Конгресі США запропонували збільшити на 25 мільйонів доларів військову допомогу Україні.