Ілюстрація REUTERS

За весь час після терактів 11 вересня 2001 року США витратили на війни 6 трильйонів доларів. Ці ресурси напряму пов’язані зі смертю близько 500 тисяч людей у світі.

Про це пише Newsweek з посиланням на звіт Інституту Вотсона з міжнародних і суспільних справ Університету Брауна. Звіт публікується щорічно під назвою «Ціна війни» і враховує офіційні дані про витрати Пентагону з рахунку контингенту іноземних операцій. Крім того, звіт  враховує пов’язані з війною витрати Держдепартаменту, минулі і обов’язкові витрати на допомогу ветеранам війни, відсотки за боргами, які були витрачені на війну, а також витрати на операції із запобігання і реакцію на тероризм Департаменту внутрішніх справ.

Читайте такожWashington Post: США можуть програти у війні проти Росії й Китаю

Відео дня

Таким чином, фінансові підрахунки виявили, що США станом на кінець 2019 фіскального року витратять 5,9 трильйонів доларів на війну. Йдеться як про прямі військові витрати, так про пов’язані з ними витрати на «ветеранів війни після 11 вересня». Видання нагадує, що США оголосили глобальну війну проти терору після терактів 2001 року, організованих ісламістською групою «Аль-Каїда», в ході яких загинули близько 3 тисяч людей. Через лічені тижні після удару терористів США вторглися в Афганістан, який на той час контролювала група «Талібан», лояльна до «Аль-Каїди». В березні 2003-го Вашингтон повалив режим Садама Хусейна в Іраку, звинувативши його у розробці зброї масового знищення і переховування терористичних організацій.

Загалом, згідно з підрахунком експертів, в ході американських військових кампаній в Іраку, Афганістані і Пакистані, які були розпочаті після терактів 11 вересня, «було вбито 480-507 тисяч людей».

Читайте такожВ Іраку виявили понад 200 масових поховань жертв "Ісламської держави"

Це число не включає понад 500 тисяч смертей в ході війни в Сирії, яка почалася в 2011 році, коли опозиційні сили, яких підтримував Захід, виступили проти уряду, а також його союзників Ірану і Росії. Того ж року військовий контингент НАТО на чолі зі США вторгся в Лівію, щоб допомогти повстанцям повалити режим Муаммара Каддафі. Північно-африканська країна досі не оговталася після громадянської війни.

Загалом, США в ході бойових дій в Афганістані, Іраку і Пакистані втратили 6,951 солдата, 7820 найманців і 21 цивільного.