Флакон, в якому знаходився "Новачок" / фото met.police.uk

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) повідомила, що додасть нервово-паралітичний агент "Новачок" в список заборонених речовин. 

Про це повідомляє Reuters.

14 членів виконавчої ради схвалили відповідну пропозицію, подану Сполученими Штатами, Канадою та Нідерландами. Згідно з ним, дві групи високотоксичних сполук, куди входить речовина, використана в Солсбері, включать в додаток до Конвенції із заборони хімічної зброї.

Відео дня

Читайте такожВеликобританія хоче внести "Новачок" до Конвенції про заборону хімічної зброї

Представниця Канади в ОЗХЗ повідомила також, що Росія дистанціювалася від прийняття рішення, але не втручалася в процес.

Видання зазначає, що це перша зміна в списку заборонених речовин з моменту появи додатку до Конвенції із заборони хімічної зброї в 1997 році.

4 березня 2018 року в Солсбері був отруєний раніше засуджений в РФ за шпигунство на користь Лондона екс-розвідник ГРУ Сергій Скрипаль. Разом з ним постраждала дочка Юлія. Влада країни заявила, що росіяни отруєні речовиною нервово-паралітичної дії "Новачок", яку розробляли в СРСР і РФ.

30 червня в розташованому поруч Еймсбері виявили Дону Стерджесс і Чарльза Роулі: обидва були без свідомості. Пара отруїлася "Новачком". Жінка померла, чоловік осліп і втратив чутливість кінцівок.