У НАТО занепокоєні ситуацією в Керченській протоці / фото УНІАН

Голова Військового комітету Організації північноатлантичного договору (НАТО), сер Стюарт Піч заявляє, що в Альянсі вважають Російську Федерацію головним викликом для організації та занепокоєні ситуацією в Керченській протоці.

Про це він сказав за підсумками засідання Військового комітету НАТО на рівні начальників генеральних штабів країн Альянсу і партнерів, яке відбулося 15-16 січня в Брюсселі.

Піч наголосив, що сьогодні обстановка в галузі безпеки є непередбачуваною, тому Альянс більше, ніж раніше, має бути готовим та здатним протидіяти будь-яким загрозам або викликам як від державних, і так і не державних суб'єктів.

Відео дня

У цьому зв'язку Піч заявив, що під час обговорення поточних і майбутніх завдань начальники генеральних штабів країн-членів НАТО наголосили на важливості продовження обміну розвідувальною інформацією між союзниками та їхніми міжнародними партнерами.

"Начальники генеральних штабів погодилися, що Росія та міжнародні терористичні групи є двома головними викликами. Обговорення зосереджувалося на забезпеченні продовження спостереження за російською присутністю, а також на важливості, щоби канали комунікації між військовими НАТО та Росії залишалися відкритими", - наголосив Піч.

Також він сказав, що відбувся обмін думками щодо військового співробітництва з Україною і важливості цієї взаємодії.

"Вони висловили стурбованість щодо дій Росії у Чорному морі, особливо довкола Азовського моря і Керченської протоки", - заявив він.

Читайте такожNew York Times: Трамп хотів вивести США з НАТО

Крім того, його запитали, які були погоджені воєнні заходи між членами НАТО у зв'язку з ситуацією в Азовському морі, і чого слід очікувати у найближчому майбутньому.

"Я не збираюсь говорити про деталі індивідуальних воєнних заходів, але НАТО продовжує діяти в регіоні Чорного моря та біля нього. І НАТО продовжує взаємодіяти з нашим партнером Україною", - сказав голова Військового комітету НАТО.

Окремо, говорячи про розвиток стратегічного розвитку, Піч заявив, що начальники генеральних штабів Альянсу розглянули прогрес щодо розвитку воєнної стратегії НАТО. "Вони підкреслили, що має бути комплексний підхід до усіх зовнішніх викликів, з якими Альянс стикається", - сказав Піч.

Довідка УНІАН. Військовий комітет - найвищий військовий орган НАТО, який є основним джерелом військових консультацій для Північноатлантичної ради з військової політики і стратегії. Комітет несе відповідальність за переведення політичних рішень, які ухвалює Північноатлантична рада, у військовий напрям. Саме цей комітет розроблює заходи, які вважаються необхідними для оборони Альянсу, та ухвалює рішення щодо військових дій. Він також розробляє стратегічну політику і концепції та готує щорічну довгострокову оцінку сил і можливостей країн і регіонів, що загрожують інтересам НАТО. Військовий комітет складається зі старших військових офіцерів (зазвичай 3-зіркових генералів або адміралів) з країн НАТО, які є постійними військовими представниками своїх країн у НАТО. Таким чином, вони представляють начальників генеральних штабів своїх країн.