Турбйорн Ягланд / УНІАН

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд сподівається, що статутні органи Ради Європи знайдуть механізм для збереження членства Росії в організації.

Про це він сказав під час виступу на зимовій сесії Парламентської асамблеї РЄ.

Ягланд зазначив, що необхідно докласти всіх зусиль збереження усіх 47 країн-членів у «системі цінностей» Ради Європи, і зокрема в контексті поширення дії Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відео дня

Читайте такожПАРЄ позбавила Україну місць у комітеті, який працює над зняттям санкцій з РФ

У зв'язку з цим Ягланд нагадав, що у листопаді минулого року відома російська правозахисниця Людмила Алєксєєва та ще 58 правозахисників написали йому листа з проханням "знайти рішення щодо поточної кризи у Раді Європи".

Генеральний секретар РЄ зауважив, що російські правозахисники не хочуть виправдовувати дії влади Росії, але "закликають усі сторони мужньо шукати компромісні рішення" щодо членства РФ у Раді Європи. За словами Ягланда, російські правозахисники вважають, що якщо Росія залишить організацію Раду Європи, то найбільше від цього постраждає російський народ.

Він погодився з твердженням російських правозахисників, що вихід Росії з РЄ "перетворить значну частину Європи у юридично сіру зону на найближчі десятиліття".

"Те ж саме станеться, якщо будь-яка інша країна, велика чи мала, вийде з Конвенції (про захист прав людини)", - наголосив Ягланд.

Читайте такожУ МЗС РФ розглядають можливість виходу Росії з Ради Європи

На його переконання, відмова від членства у Раді Європи або серйозні порушення європейської Конвенції з прав людини завжди призводитимуть до дуже негативних наслідків для Європи.

"У цей рік 70-річчя Ради Європи організації є що святкувати. Ми можемо піти назад, а можемо піти далі, вперед до ще більшої згуртованості в інтересах 830 мільйонів європейців, яких ми представляємо. Тому давайте зробимо цей позитивний вибір. Я дійсно сподіваюсь, що двоє статутних органів - Парламентська асамблея і Комітет міністрів - зможуть разом зробити це. Це буде великим подарунком нам і Європі, якщо це відбудеться", - заявив Ягланд.

Як повідомляв УНІАН, на квітневій сесії у 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї через анексію Криму. З того часу РФ фактично бойкотує засідання Асамблеї та вимагає відновлення її прав у повному обсязі.

У червні 2017 року Росія відмовилася платити членські внески до Ради Європи за 2017 рік до відновлення повноважень її делегації в ПАРЄ.

З січня 2018 року в ПАРЄ триває кампанія за повернення делегації РФ до складу ПАРЄ.