США збираються визнати президентом Венесуели лідера опозиції / Flickr/Anyul Rivas

Президент США Дональд Трамп може визнати лідера опозиції Венесуели Хуана Гуайдо легітимним президентом вже у найближчі дні.

На тлі вуличних протестів у південноамериканській країні Білий дім готується оголосити формальну підтримку опозиціонеру, який також очолює Конгрес Венесуели. Про це пише Reuters з посиланням на джерела. Однак, чинна адміністрація в США чекає, чи сам Гуайдо проголосить себе тимчасовим лідером Венесуели, адже до цього часу він уникав цього кроку.

Читайте такожПарламент Венесуели схвалив заяву, якою визнано Мадуро узурпатором

Відео дня

Прихильники опозиції почали закликати Гуайдо взяти на себе роль президента з моменту інавгурації диктатора Ніколаса Мадуро на початку місяця. Сам лідер опозиції новачок у венесуельській політиці. Він був обраний головою Конгресу 5 січня. Після цього він оголосив, що міг би взяти на себе повноваження президента країни, якби його підтримали військові. Але лише для того, щоб провести вільні вибори.

Чиновники США заявили, що претензії Мадуро на владу нелегітимні, і при цьому відкрито підтримали Гуайдо.

Читайте такожВ Аргентині й Бразилії президента Венесуели визнали диктатором

Разом з тим, джерела повідомили Reuters, що будь-яке формальне визнання опозиціонера президентом Венесуели ускладнене дипломатією. Адже не зрозуміло, що робити з представниками місії Венесуели на американській території. Крім того, визнання Вашингтона може стати для Мадуро виправданням для арешту свого опонента.