Могеріні заявила про створення міжнародної контактної групи у Венесуелі / фото Eneas De Troya, flickr.com

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні заявила про створення міжнародної контактної групи зі сприяння мирного і демократичного вирішення кризи у Венесуелі.

Про це вона повідомила 31 січня у Бухаресті на прес-конференції в рамках неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

Читайте такожРеволюція у Венесуелі: Гуайдо не виключив військового втручання США

Відео дня

За словами Могеріні, серед країн-членів ЄС спостерігається єдина позиція щодо Венесуели, яка, зокрема, полягає у тому, що проведеним минулого року у травні президентським виборам у цій країні бракує демократичної легітимності. "З цієї причини Європейський Союз та його країни-члени вирішили 10 січня не відвідувати інавгурацію Ніколаса Мадуро, і тому ми рішуче підкреслюємо і єдині сьогодні у нашій підтримці Національної асамблеї як демократичної, законної установи Венесуели, та висловлюємо максимально можливу підтримку її президенту у його інституційній ролі", - зазначила Могеріні.

"Ми вирішили створити міжнародну контактну групу, яка була погоджена між нашими країнами-членами та деякими країнами Латинської Америки, які братимуть участь у ній", - додала вона.

Могеріні уточнила, що мета цієї міжнародної контактної групи полягатиме у просуванні спільного розуміння та узгодженого підходу між ключовими міжнародними гравцями щодо ситуації у Венесуелі з метою досягнення мирного і демократичного виходу з кризи. Робота групи буде координуватися Євросоюзом. Передбачається, що вона матиме обмежені часові рамки для досягнення своїх цілей, а саме 90 днів.

«Група допомагатиме зміцнити довіру і створити умови, які важливі для ефективного процесу, який має розпочатися з врахуванням відповідних положень Конституції Венесуели, щоби надати можливість венесуельцям визначити їхнє власне майбутнє за допомогою проведення нових виборів з усіма гарантіями для вільного і справедливого виборчого процесу, за яким зможуть спостерігати міжнародні, незалежні спостерігачі", - наголосила Могеріні.

Також вона додала, що мета групи не полягає у тому, щоби відкрити офіційний посередницький процес або діалог, але підтримати політичну динаміку, яку група буде зміцнювати.

Результати роботи групи будуть розглянуті після того, як сплине 90-денний термін після її створення, і в разі відсутності суттєвого прогресу, вона припинить свою роботу.

Перша зустріч групи відбудеться на міністерському рівні в країнах Латинської Америки. Могеріні сподівається, що це станеться наступного тижня.

До роботи групи, окрім ЄС як організації, долучаться такі країни, як Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Португалія, Швеція, Нідерланди і Велика Британія. Інша частина групи складатиметься з країн Латинської Америки. На сьогодні свою участь підтвердили Еквадор, Коста Ріка, Уругвай і Болівія. Також очікується підтвердження участі від ще декількох латиноамериканських країн.