США, Китай і Росія от-от почнуть нову ядерну гонку  / PolitRussia.com

Позбувшись вимог Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності від 1987 року, США безсумнівно почнуть нарощувати свої можливості перед лицем військового підйому Китаю.

Однак, погибель такого ключового документу у сфері контролю озброєнь буде мати серйозні глобальні наслідки, йдеться у звіті приватного розвідувально-аналітичного центру Stratfor.

В Тихоокеанському регіоні Китай, дуже вірогідно, буде покращувати і нарощувати свої збройні сили, щоб кинути виклик новому розгортанню ракет США. Росія теж тепер буде не просто порушником договору через її окремі випадки розгортання і розробки озброєнь. Вона спрямує свої ресурси на побудову наземного арсеналу ракет малої і середньої дальності. Зважаючи на баланс між вартістю і ефективністю такої зброї, Москві вона дуже знадобиться на тлі того, як для її амбітної програми військової модернізації все більше бракує ресурсів. Їй також не вистачає коштів на те, щоб профінансувати альтернативу ракетам малої і середньої дальності, а саме значної кількості бомбардувальників дальнього польоту.

Відео дня

Читайте такожNational Interest: Ядерний арсенал Китаю не виправдовує вихід США з ракетної угоди з Росією

Крах договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності також лякає Європу. Вперше з часів Холодної війни американські союзники на континенті будуть затиснуті між російськими і американськими ядерними ракетами. Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас вже розкритикував США за оголошення про вихід з договору від 1987 року. А інші американські союзники в Європі теж піднімають схожі занепокоєння в публічно і в приватних розмовах. Проблема буде погіршуватися з тим, як Росія буде розгортати свої ракети середньої дальності на західному кордоні, а США відплатять їй тією ж монетою.

Країни, такі як Німеччина, будуть проти розміщення американських ракет такого типу на своїй території. Але інші, такі як Польща і Румунія, будуть раді прийняти у себе ракети за умови, що це буде супроводжуватися збільшенням американської військової присутності на їхній території.

Найголовнішим наслідком краху ядерного договору від 1987 року буде те, що слідом за ним може бути розірвана ще одна угода між Вашингтоном і Москвою – договір про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New STARRT), який був підписаний в 2010 році.

Читайте такожBrookings Institute: Захід помилково забув, чим Україна пожертвувала заради його безпеки

Його дія спливає в 2021-му, якщо сторони не домовляться про продовження до 2026-го року. І зараз Росія зацікавлена в цьому. Договір також задовольняє Вашингтон. Але розірвання ядерного договору від 1987 року і подальше розгортання озброєнь може підірвати шанси на продовження дії New START. Потенційний крах обох ракетних угод дасть поштовх початку великої гонки озброєнь між США, Китаєм і Росією на всіх операційних і стратегічних рівнях.