Ядерна загроза знову нависає над світом / Flickr/Mike McBey

У п’ятницю вранці Держсекретар США Майк Помпео оголосив, що його країна вийде з договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності від 1987 року через те, що Росія порушує його. І це був щонайменше дзвінок пробудження, який вказує на те, що відносини між двома ядерними державами небезпечно злетіли з рейок.

Страх перед ядерною конфронтацією колись був усюдисущим як у Вашингтоні, так і в Москві. Лідери країн визнавали реальний ризик того, що військовий конфлікт може дуже швидко розгорітися. І їм доведеться за лічені хвилини вирішувати, чи час завдати першим ядерний удар, щоб вижити. Але наслідки були б все одно катастрофічними. Про це на сторінках Politico пишуть колишній сенатор Сем Нанн і екс-міністр енергетики США Ернест Моніц.

Читайте такожStratfor: Європа знову затиснена між ядерними ракетами США і Росії

Відео дня

Похмурий жах такої реальності був зрозумілий для всіх. І це стало фундаментом для десятиліть діалогу між США і СРСР. Зокрема, обидві сторони визнавали життєво важливі інтереси, червоні лінії і методи скорочення вірогідності того, що випадковість чи прорахунок призведе до війни.

Сьогодні значна частина старих механізмів атрофувалася. Відносини між США і Росією напружені, а комунікація слабка. Західні санкції, якими Вашингтон обклав Москву у відповідь на агресивну поведінку Володимира Путіна, ще більше заморозили відносини. Розслідування спеціального представника Департаменту юстиції Роберта Мюллера щодо російського втручання у американські вибори в 2016 році продовжують нависати над американським політичним життям. А адміністрація Дональда Трампа під ударом кожного разу, коли вона торкається до будь-чого, що пов’язане з Росією.

Але проблема не лише в тому, що способи управління ризиками занепали. Саме бажання робити це, на думку авторів, теж зникло. Зусилля з контролю озброєнь були розмиті. А дехто вважає, що їх взагалі потрібно зупинити. Лідери США і Росії публічно вихваляються ядерними арсеналами і готовністю застосувати їх навіть в якості відповіді на неядерні атаки. Військові технології розвиваються дуже швидко. І загроза того, що кібератаки можуть націлитися на системи ядерного попередження і контролю озброєнь, зростають.

Читайте такожWall Street Journal: Росія опускає нову «залізну завісу»

Загроза катастрофічного тероризму теж сильно підвищує ядерні загрози. Тим часом, американські і російські збройні сили знову ведуть операції надзвичайно близько один до одного. А отже ризик небажаної чи умисної сутички зростає. І це теж може призвести до першого застосування ядерної зброї за 75 років. На думку авторів, США і Росія, «мов сновиди», йдуть в напрямку ядерної катастрофи. І щоб уникнути її, вони пропонують Конгресу взяти ситуацію в свої руки і відновити співпрацю з Росією. Не можна просто чекати, коли у Білому домі чи Кремлі зміняться лідери чи поки Мюллер закінчить розслідування проти виборчої кампанії Дональда Трампа. Ставки надто високі. І потрібно створити політичний вимір, щоб відвести ядерні держави від межі.

Тому автори пропонують Конгресу створити спеціальну комісію з обох партій, яка б взяла на себе гострі зовнішньополітичні питання. Також вони радять американському парламенту і Білому домі більш ефективно і гнучко координувати політику щодо санкцій проти Росії.

«Санкції, які були запроваджені проти Росії після анексії Криму і російського втручання у американські вибори, точно виправдані. Але водночас Конгрес повинен дати президенту гнучкість скасувати їх, коли і якщо буде досягнуто прогрес у відновленні безпеки для України і наших виборів. Якщо росіяни вирішать, що вони ніколи не зможуть вибратися з коробки для покарань, у них не буде стимулу змінити свою поведінку», - йдеться в статті.

Також Конгресу варто посилити діалог з російськими членами парламенту, бізнесменами і громадськими лідерами. Спеціальна парламентська група зв’язку може налагодити діалог за посередництва третьої країни з російськими депутатами, щоб обговорити загрози і можливості.