Торгівля з США дасть можливість саудитам створити свою атомну бомбу / фото ТСН

Наглядовий комітет Палати представників США почав розслідування проти адміністрації президента США Дональда Трампа щодо планів Білого дому з продажу ядерних технологій Саудівської Аравії.

Про це йдеться в доповіді комітету, оприлюдненому у вівторок, 19 лютого, передає Deutsche Welle.

Читайте такожВихід США з ДРСМД відкриє «скриньку Пандори» - NYT

Відео дня

Згідно з документом, деякі високопоставлені члени адміністрації лобіювали угоду, в рамках якої в Саудівській Аравії повинні бути побудовані десятки атомних електростанцій, причому американські ядерні технології могли бути продані без необхідних гарантій їх безпечного використання. У доповіді запевняють, що це може загрожувати інтересам національної безпеки США і потенційно дати можливість саудитам створити свою атомну бомбу. Бенефіціарами від цієї угоди могли стати люди з близького оточення Трампа.

За даними комітету, просуванням проекту спочатку займався колишній радник президента з безпеки Майкл Флінн, а після нього роботу продовжив Дерек Харві, який працював у Раді національної безпеки. Пізніше він також був звільнений зі своєї посади. Крім того, в угоді повинна була брати участь компанія Brookfield Asset Management, що складається в тісних бізнес-стосунки з групою компаній, якими володіє зять Трампа Джаред Кушнер.

Інформацію про "дії, які виходять за рамки" Наглядовий комітет отримав від неназваних співробітників Білого дому. На їхню думку, плани з ядерної угоді можуть порушувати чинне законодавство, до того ж про них не знав Конгрес США.