Кім Чен Ин / REUTERS

Від північнокорейської столиці Пхеньяна до в'єтнамського Ханоя приблизно 2700 кілометрів. За великим рахунком, цю дистанцію можна подолати за три години на сучасному літаку.

Однак, диктатор КНДР Кім Чен Ин обрав потяг, щоб поїхати на зустріч з президентом США Дональдом Трампом, яка відбудеться в столиці В’єтнаму завтра. Таким чином, протяжність його шляху майже подвоюється. Кім Чен Ину потрібно подолати понад 4 тисячі кілометрів, на що він витратив три дні, пише Die Welt.

Можна лише гадати, навіщо диктатор Північної Кореї робить це. Хоча навіть його батько здійснив кілька офіційних поїздок в Китай і Росію на потязі. Але це не простий залізничний транспорт, а бронепоїзд, здатен витримати потужне бомбардування. На додачу до абсолютної безпечності важливу роль у тому, що Кім Чен Ин обрав саме такий засіб пересування, міг зіграти історичний фактор. Адже диктатор СРСР Йосип Сталін, чий режим династія Кімів у багатьох аспектах наслідує, зазвичай обирав бронепоїзд для далеких подорожей.

Відео дня

Читайте такожКім Чен Ин прибув на саміт до В’єтнаму на броньованому поїзді (фото, відео)

Від початку своєї політичної кар’єри Сталін був завзятим прихильником залізниці. Після більшовицького перевороту, коли Володимир Ленін відправив грузинського соратника в Царицин на Волзі для придушення ворожих сил, він обрав бронепоїзд для поїздки. Видання пише, що такі поїзди-монстри часто використовували в Першій світовій війні. Вони виявилися ефективною зброєю в боях на Сході. Прибувши в Царицин, Сталін розпорядився, щоб всі «вороги комунізму» були розстріляні. Згодом місто перейменували на Сталінград.

Ставши володарем Кремля, Сталін використовував бронепоїзд для поїздок на свою дачу, розташовану на узбережжі Чорного моря. І справа не лише в тому, що великий простір всередині залізного монстра можна було якось шикарно облаштувати. Диктатор також міг прихопити з собою велику кількість охоронців і високоякісної їжі.

Якось Сталіну все ж довелося сісти на літак. В листопаді 1943 року він приїхав потягом в Баку. Звідти він хотів вирушити в Тегеран, де на нього чекали переговори про поділ Європи з президентом США Франкліном Рузвельтом і британським прем’єром Вінстоном Черчиллем. Але цю поїздку можна було здійснити лише літаком. На ще дві великі конференції після Другої світової війни: в Ялті й Потсдамі – Сталін знову поїхав на бронепоїзді. Але охорони на борту виявилося не достатньо для диктатора. Перед зустріччю лідерів у лютому 1945 році в Крим були перекинуті 620 агентів НКВД і 160 бойових літаків. В радіусі 20 кілометрів була проведена «очистка від підозрілих елементів». В результаті 74 тисяч людей обшукали, а понад 800 – арештували.

Читайте такожAmerican Interest: Політика в Кремлі перетворилася на чорну комедію

Поїздка в Потсдам у липні 1945 року була для Сталіна особливою. Якщо Черчилль і президент США Гаррі Трумен прилетіли в місто вчасно на особистих літаках, Сталін запізнився. Наступного дня він сказав Трумену, що хотів прилетіти, але лікарі йому заборонили. Тому нібито довелося їхати бронепоїздом, а дорогою провести переговори з представниками китайських союзників.

Це була брехня. Всі три літаки, призначені для диктатора СРСР, були готові й літали в Німеччину впродовж Потсдамської конференції. Сталін сів на потяг, щоб проїхати всі 1923 кілометри від Кремля до німецького міста. І це був жест його тріумфу. Для цього були вжиті такі заходи безпеки, які не снилися будь-якому офіційному візиту президента США чи саміту G7. Вздовж всього шляху від польсько-білоруського кордону до Потсдама було перекладене залізничне полотно з європейської вузькоколійки на радянську широку колію. Бронепоїзд Сталіна складався з трьох вагонів із залами й восьми спальних вагонів, оснащених навіть куленепробивним склом. Чотири вагони були взяті зі складу, яким колись їздив російський цар.

Але це ще не все. Для захисту Сталіна 19 тисяч солдатів НКВД розтягнулися вздовж всього шляху. На радянській території вони чергували на кожному кілометрі групами по шість чоловік, на польській – по 10 чоловік, а на німецькій – по 15. Це було нібито потрібно, щоб унеможливити саботаж на залізниці.

Читайте такожWashington Post: Ера нових Сталінів, Гітлерів і Муссоліні от-от почнеться

Також для охорони диктатора СРСР і радянської делегації в Потсдам були перекинуті сім полків НКВД і ще 900 охоронців спеціальної підготовки. Загалом із 2040 відібраних службовців у формі були сформовані три периметри охорони навколо вілли Сталіна. Вулицю Кайзерштрасе, яка вела до місця проведення конференції в палаці Цецилієнхоф, перекрили для Сталіна. Тому Трумену і Черчиллю довелося об’їжджати.

Американський президент і британський прем’єр, звісно, привезли з собою особистих кухарів. Але вони навіть близько не могли зрівнятися з тими заходами, які влаштував Сталін. В перші два тижні липня НКВД привезли в Потсдам 20 холодильників з російськими продуктами, три ферми з ретельно відібраною худобою. Для радянської делегації працювали дві пекарні, які щодня випікали 850 кілограмів хліба. Вочевидь, Кім Чен Ин не може дозволити собі такі примхи, як його радянський кумир.