Копенгаген таким чином змусить Москву домовлятися з Києвом про транзит газу / фото gazprom.ru

Данський енергетичний регулятор зірвав плани Росії завершити спорудження «Північного потоку-2» і ще до кінця цього року почати поставки газу в Німеччину через нього. Енергетична агенція Данії попросила російський «Газпром» вивчити можливості прокласти абсолютно новий шлях прокладання трубопроводу через територіальні води скандинавської країни.

Про це пише Politico, нагадуючи, що Копенгаген лишився єдиним, чиє схвалення необхідне російській стороні для завершення побудови ГТС, протяжністю 1200 кілометрів. Підриваючи надії «Газпрому» на запуск поставок до кінця 2019 року, данська позиція також ускладнює нинішні переговори між Україною, Єврокомісією і Росією про майбутнє транзиту російського газу через українську територію.

Виконавчий директор компанії-оператора «Північного потоку-2» Маттіас Варнінг визнав, що на боротьбу з рішенням Данії «підуть роки». Про це свідчить його лист партнерам, який опинився в руках польського видання Biznesalert. Офіційно в компанії не коментують цей витік.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Запуск «Турецького потоку» стане ударом для України й Балкан

Видання нагадує, що від початку заявка на прокладання газопроводу передбачала, що труба буде проходити через данські територіальні води за 12 морських миль від узбережжя. Але цей сценарій зіштовхнувся з перешкодами через закон Данії, який дозволяє міністру закордонних справ накладати вето на проекти з міркувань національної безпеки.

Другий варіант прокладання «Північного потоку-2» передбачав, що труба буде проходити на північ від данського острова Борнгольм. Але МЗС країни, знову ж таки, може теж заблокувати цей варіант. Оскільки так вона все одно буде в межах виключної економічної зони Копенгагена. Тим часом, Енергетична агенція Данії попросила оператора «Північного потоку-2» провести оцінку екологічного впливу від трубопроводу, якщо він буде пролягати за третім маршрутом південніше від острова Борнгольм.

Новий процес спричинить цілу низку консультацій з сусідніми країнами й зацікавленими сторонами. А це затягне побудову «Північного потоку-2». Енергетична агенція Данії, щоправда, не дає ніяких оцінок щодо того, як довго будуть тривати всі ці переговори.

Представник ЄС у питанні «Північного потоку-2» Себастьян Сасс сказав, що компанія «тепер повинна ретельно оцінити» запит данської сторони й «вирішити, які кроки потрібно зробити». При цьому, він наголосив, що Енергетична агенція Данії не відхилила жодну із поданих заявок компанії-оператора російської труби. Однак, очевидно, що данське рішення створить проблеми.

Читайте такожКомітет Європарламенту схвалив газову директиву, яка стосується "Північного потоку-2"

Ситуація може також вплинути на переговори про майбутній транзит газу Росії через українську територію. Чинна угода щодо цього втратить дію в кінці року. І Москва не дуже хоче продовжувати експорт газу в ЄС через Україну. Але велика затримка із завершенням «Північного потоку-2» може змусити Москву погодитися на український транзит.

«Газпром сподівався отримати хороші умови від нового контракту, оскільки «Північний потік-2» дозволив би Газпрому отримати незалежність від українського транзиту. Затримка ж змусить «Газпром» погодитися на довгостроковий і більш масштабний договір, ніж йому хотілося», - сказав експерт Георг Захманн.