REUTERS

Родичі одного із загиблих пасажирів рейсу MH17 у четвер, 4 квітня, подали до суду в США позов до "Сбербанку", ВТБ, а також Western Union і MoneyGram.

Родина 18-річного американця Куїнна Лукаса Шенсмена звинувачує їх у наданні послуг бойовикам "ДНР", передає dw.com.

"Ми усвідомлюємо, що нам ніколи не повернути сина. Але ми маємо намір пролити світло на всіх, хто брав участь у його вбивстві, і притягнути їх до відповідальності", - заявив батько загиблого Томас Шенсмен.

Відео дня

"ДНР" систематично й відкрито запитувала фінансову підтримку у людей по всьому світу, щоб з її допомогою одержувати зброю і боєприпаси", - підкреслив адвокат Девід Прессмен, що представляє інтереси позивачів.

За його словами, кошти проросійських бойовиків надходили "за сприяння розташованих в США компаній, які здійснюють грошові перекази, а також російських банків".

Читайте такожСправа MH17: Європейський суд з прав людини направив Росії звернення родичів жертв

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою бойовиками територією Донецької області. Загинули усі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в трагічній катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав здійснювати кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17.

Австралія заявила, що добиватиметься від Росії виплати компенсацій родинам жертв рейсу MH17.