Джо Байден / REUTERS

Ведучий телеканалу Fox News Шон Хеннеті поспілкувався з журналістом Джоном Соломоном, який опублікував у виданні The Hill результати розслідування про причетність колишнього віце-президента США Джо Байдена до корупційних схем і його прямий шантаж української влади у 2016 році.

Про це пише американське видання Forum Daily.

«Пам'ятаєте, коли операція з переходу компанії Uranium One під контроль російської держкорпорації «Росатом» під час роботи Гілларі Клінтон потрапила під слідство, Байден використовував свій вплив в Україні, щоб паралельно не потрапити в корупційний скандал», — заявив Шон Хеннеті.

Відео дня

Журналіст додав, що «Байден, віце-президент наймогутнішої країни на землі, хвалився на камеру, що звільнив прокурора».

«Я сказав: «Ви не отримаєте мільярд. Я збираюся поїхати звідси через шість годин. Якщо прокурора не звільнять, ви не отримаєте грошей»», — згадує сам Байден, наполягаючи на тому, що в той момент ситуація представляла загрозу для президента Барака Обами.

«Його звільнили і поставили когось, хто займав впевнену позицію в той час», — додає колишній віце-президент (з 29 березня по 12 травня 2016 року обов'язки тимчасово виконував Юрій Севрук, з 12 травня генеральним прокурором став Юрій Луценко - УНІАН).

«Є маленька деталь, яку нам не розповіли, — інтригує Хеннеті. — Ким же був той прокурор, звільнення якого вимагав Байден взамін на мільярд доларів? Це вам розповість журналіст-дослідник Джон Соломон».

«В той момент українська влада готувалися до допиту сина Байдена з приводу більше трьох мільйонів доларів, які перевели з України на його рахунки в США, — розповідає журналіст. — Коли в справу втрутився Байден і генпрокурора звільнили, справу перевели в інше агентство, де її швидко закрили, щоб більше ніколи не продовжувати розслідування».

Думаю їх [українців], як суверенну націю, турбує те, що США втручаються у законне розслідування. І це не вперше. Вони говорили, що посольство США брало участь у кримінальному розслідуванні, вказуючи, кого можна і не можна переслідувати. Ми знаємо про ці твердження напевно, тому що ФБР веде окреме від українського розслідування, — розповів Соломон. — Записи показують, що компанія Хантера Байдена отримала $3,2 млн від газової фірми Burisma Holdings в період між 2014 і 2015 роками».

Нагадаємо, що з весни 2014 року по осінь 2015 року віце-президент Байден був головним чиновником США, що займався Україною і її напруженими відносинами з Росією.

В ті місяці, коли спостерігався рух грошей Burisma, в один і той самий день на рахунок, пов'язаний з Rosemont Seneca, відправлялися два електронних перекази на суму 83333,33 доларів кожен. З того ж рахунку, як правило, Хантеру Байдену прямували один чи кілька платежів у розмірі від 5000 до 25 000 доларів кожен.

Крім того, Джон Соломон заявив, що під час поїздки в Китай в 2014 році Джо Байден брав із собою свого сина, і з Китаю Хантер Байдент також привіз чек. «Тут простежується така модель: Хантер Байден у той самий час відвідує країну, в якій Джо Байден займається міжнародними питаннями, і якимось чином отримує там гроші», — говорить Джон Соломон.