Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж \ REUTERS

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж, який близько семи років прожив в еквадорському посольстві в Лондоні, намагався перетворити дипустанову в «центр шпигунства» проти інших країн.

Читайте такожЕквадор позбавив засновника WikiLeaks Ассанжа громадянства

Про це як передає Голос Америки в інтерв’ю газеті The Guardian заявив президент Еквадору Ленін Морено. Він додав, що Ассанж неодноразово порушував умови, на яких йому було надано політичний притулок.

Відео дня

Саме цим  Морено пояснив рішення еквадорської влади минулого тижня позбавити Ассанжа притулку і передати його в руки британського правосуддя, яке зараз розглядає питання про екстрадицію засновника WikiLeaks до США.

За словами Морено, Ассанж, перебуваючи в посольстві, втручався в справи інших держав і в демократичні процеси в них.

​Як приклад він навів публікації WikiLeaks про Ватикан. Він також звинуватив Ассанжа в тому, що він погрожував представникам самого Еквадору, і не дотримувався, перебуваючи в посольстві, гігієнічних норм.

Рішення уряду Морено відмовити в притулку Ассанжу викликало суперечки в Еквадорі.

Колишній президент цієї країни Рафаель Корреа, союзником якого колись був Морено, звинуватив його в «зраді». Критики президента стверджують, що Морено вирішив видати Ассанжа з помсти за публікації про його брата, який, як випливає з опублікованих нещодавно WikiLeaks документів, заснував в Панамі офшорну компанію.

Морено підтвердив, що британська влада дала йому гарантії того, що Ассанжа не видадуть в країну, де йому може загрожувати страта. За звинуваченнями, висунутими на адресу Ассанжа в США на даний момент, йому загрожує до 5 років в'язниці. Звинувачення не стосуються публікації WikiLeaks матеріалів із сервера Демократичної партії США, зламаного, як стверджує американське слідство, російськими хакерами.

На заперечення низки повідомлень, в тому числі і в російських ЗМІ, у WikiLeaks напередодні заявили, що не публікували ніяких нових документів у відповідь на арешт Ассанжа.