Майк Помпео / REUTERS

Державний секретар США Майк Помпео заявив міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, що втручання Росії у справи Венесуели шкодить американсько-російським відносинам.

Читайте такожТрамп пригрозив Кубі "повним ембарго" та "санкціями найвищого рівня" через вторгнення у Венесуелу

Як ідеться у повідомленні на сайті Державного департаменту США, телефонна розмова Помпео та Лаврова відбулася 1 травня з приводу ситуації у Венесуелі.

Відео дня

"Державний секретар наголосив, що втручання Росії та Куби призводить до дестабілізації у Венесуелі і у двосторонніх відносинах США та Росії", - йдеться у повідомленні.

За словами Помпео, МЗС РФ 30 квітня висловлювало заклик відмовитися від насильства та підтримати повернення Венесуели до стабільності і процвітання.

Помпео "наполегливо закликав Росію припинити підтримку Ніколаса Мадуро і приєднатися до інших країн, зокрема переважної більшості країн Західної півкулі, які добиваються кращого майбутнього для народу Венесуели", - наголошується у заяві.

Як повідомляв УНІАН, в останні місяці Венесуела переживає гостру політичну, економічну та гуманітарну кризу.

22 січня в країні почалися масові акції протесту після того, як Мадуро вступив на посаду глави держави на другий термін.

Наступного дня голова Національної асамблеї Хуан Гуайдо оголосив себе в.о. президента країни.

Більшість країн Євросоюзу, а також США, Канада, Австралія, частина країн Латинської Америки та Організація американських держав визнали Гуайдо легітимним лідером країни.

Мадуро заявив, що не має наміру залишати пост президента до завершення терміну повноважень у 2025 році.

30 квітня Гуайдо повідомив, що почав "заключну фазу" свого плану зі зміщення Мадуро.

Водночас влада Венесуели заявила, що запобігла спробі військового перевороту.