Зону відчуження засмічують недбалі туристи / wikipedia.org

У Чорнобилі процвітає туристична індустрія. У 2017 році щонайменше 60 тисяч людей відвідали зону відчуження в Україні, про що свідчать офіційні урядові дані. Туристи з усього світу блукають по зараженій зоні з лічильниками Гейгера, міряючи рівень радіації. Вони купують футболки й магніти на холодильник. Дехто навіть платить додаткові гроші, щоб заночувати в Чорнобилі.

Читайте такожWashington Post: Серіал про Чорнобиль показує, до чого призводить брехня влади

Але ця посилена активність змушує місцевих й істориків хвилюватися щодо пам’яті про трагедію, яка вважається найгіршою ядерною катастрофою в історії людства, пише Newsweek. Туристи, які прямують в Чорнобильську зону, можуть пересуватися лише під наглядом гідів. Потрібно проходити через спеціальні пропускні пункти й перевіряти рівень радіації на шляху назад. Однак, туристам кажуть, що під час поїздки на місце аварії вони не будуть піддаватися опроміненню, більшому ніж під час авіаперельоту.

Відео дня

«Нас запевнили, що там безпечно», - сказав Newsweek австралієць російського походження Алекс Шлі, який побував у Чорнобилі, коли працював над проектом в Україні.

«Наш гід мав при собі лічильник Гейгера. Він демонстрував нам показники на кожній зупинці. Тому я не переживав за свою безпеку. Адже я розумів, що гіди й люди, які там працюють, в порядку», - пояснив він.

Американець з «Корпусу миру» Кайл Логан теж їздив у Чорнобиль і запевняє, що не почувався в небезпеці в зоні відчуження. Тому що гіди, здавалося, добре знають, як уникнути радіаційної загрози. В машині під час поїздки з Києва в зону відчуження, туристам пояснювали, які рівні радіації бувають, а також як вберегтися під час поїздки.

Читайте такожThe Guardian: Радіація з Чорнобиля ніколи не була замкнута лише в зоні відчуження

«На шляху назад там були такі старі радянські пристрої. І потрібно було покласти свої руки на них, щоб довести, що ти не везеш радіоактивних матеріалів в якості сувенірів. Під час туру, в якому я брав участь, нам говорили, що ми не повинні нічого піднімати з землі», - розповів американець.

Туристів також попереджають, щоб не одягали шорти чи сандалі. Насправді, чим більше одягу на тілі, тим краще. Юхо Мікконен з Фінляндії побував в Україні у квітні. Під час поїздки він знайшов пораду відвідати Чорнобиль на TripAdviser.

«Я знайшов тур, коли вписав у пошукову систему TripAdviser: «Що робити в Україні». Коли я забронював квитки, прийшов електронний лист, в якому перелічувалися базові поради щодо одягу, харчування тощо. Були точні інструкції щодо туру. Ми провели близько 30 хвилин в автобусі, проходячи інструктаж щодо радіаційної безпеки. Нам розповіли про правила про те, як сидіти, як класти речі на землю під час туру, піднімати речі, про заборону незаконного перевезення і про заборону використання безпілотників», - розповів фін.

Читайте такожForbes: Наслідки Чорнобиля і Фукусіми не такі страшні, як про них говорять

Разом з тим, жодні застереження про ризики не відбивають охоту туристів відвідувати Чорнобильську зону. Деякі туристи, зокрема групи грубих чоловіків з Великої Британії, почали їздити в Чорнобиль, щоб влаштовувати там випускні вечірки. Минулого року в зоні відбулася перша рейв-вечірка. Свою роль також зіграла гра Stalker, в якій гравці вбивають зомбі в Чорнобильській зоні. Тож фанати гри вирушають в Україну, щоб побувати в місцях, де вони вбивали віртуальних ворогів.

Експерт з питань ядерної війни Джулі МакДовалл відвідала Чорнобиль у 2017 році й була засмучена тим, як багато туристів смітять в зоні відчуження. А також новинами про те, як один зі «сталкерів» спробував вилізти на покинутий радар «Дуга», щоб зробити фото, і загинув.

«Я ненавиджу тупий і недбалий туризм, який розвивається в Чорнобилі. Це місце жахливої катастрофи, а не якесь місце для селфі чи костюмів супергероїв», - сказала МакДовалл.

«Може це прозвучить зверхньо з мого боку, але, здається, в Чорнобилі розвивається сміттєвий туризм. І я говорю буквально. Гіди часто збирають сміття, яке викинули туристи й незаконні сталкери. Вони збирають все у чорні пакети. Але все це не можна викинути на звичайне звалище. Це сміття не можна вивозити із зони», - додала вона.